Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić: Stotine miliona iz budžeta za kupovinu glasova

FOTO: Agencije

Više od 250 miliona maraka direktno je raspoređeno kroz različite vidove kratkoročne pomoći građanima

“Transparency International” u Bosni i Hercegovini (TIBiH) intenzivno upozorava na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje koja poprima zabrinjavajuće razmjere.

Do sada je podneseno oko 60 prijava vezanih za različite oblike kršenja predizbornih pravila i zloupotrebe budžeta.

Javni novac

Kaže ovo za „Avaz“ Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH.

– Od početka jula imali smo ogroman broj primjera gdje su se koristile institucije, javne ustanove, preduzeća i događaji koje oni organizuju, ali i javna sredstva za promociju kandidata i političkih stranaka. Više od 250 miliona maraka direktno je raspoređeno kroz različite vidove kratkoročne pomoći građanima po 100 KM ili više, dio se isplaćivao čak i u gotovini, a na taj način se pred izbore pokušava kupiti podrška birača – govori Korajlić.

Dodaje da je najveći dio tih sredstava utrošen kroz programe pomoći vlada FBiH i RS pojedinim kategorijama stanovništva. U istom periodu su započeti, otvoreni ili promovirani projekti koji koštaju blizu milijardu maraka, a većina njih se predstavlja kao zasluga nekog od kandidata stranaka.

– Većina ovih oblika zloupotreba, posebno kad govorimo o povećanju javne potrošnje i direktnoj raspodjeli javnih sredstava građanima kako bi se podstakli da glasaju za određene stranke, nije pokrivena zakonskim okvirom. To je nešto što, nažalost, nemamo kome ni prijaviti – ističe Korajlić.

Fokus reforme

Osim zloupotrebe javnih resursa, najproblematičniji dio su birački odbori koje imenuju stranke. TIBiH je ukazivao da upravo oni, uz gradske i općinske izborne komisije, trebaju biti u fokusu reforme.

– I nakon nametnutih izmjena birački odbori su i dalje u rukama političkih stranaka. I dalje imamo prijave da se jedan član u jednom trenutku pojavljuje uime jedne, a u drugom uime druge stranke. Ta trgovina još traje – upozorava Korajlić.

Izmjene zakona

Zbog toga svrsishodnijim smatra izmjene podzakonskih akata od CIK-a od izmjena zakona koje je nametnuo OHR. Korajlić kaže da je CIK poduzeo sve što se podzakonskim aktima može unaprijediti, od verifikacije građana za glasanje izvan BiH, procedure glasanja, ovjere, do načina postavljanja kabina za glasanje.

– Ključne stvari koje se tiču nezavisnosti tijela, transparentnosti i objektivnosti izbornog procesa, sprečavanje zloupotreba, to mora ići kroz sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva – ističe Korajlić.

Avaz