Roger Federer danas igra posljednji meč u karijeri, osiguran i direktan prijenos

foto: nytimes.com

Švicarski teniser i jedan od najvećih svih vremena Roger Federer danas će odigrati posljednji meč u karijeri i to na Laver Cupu u Londonu, a veličanstvenu karijeru završit će igranjem paru sa svojim dugogodišnjim i velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Federer i Nadal će danas od 21:30 sati igrati meč protiv Amerikanaca Jacka Socka i Francesa Tiafoea, a taj susret ujedno će biti i posljednji u velikoj karijeri švicarskog tenisera koji će u 41. godini završiti s profesionalnim igranjem tenisa.

Osvajač 20 Grand Slam titula zatražio je da odigra meč samo u parovima i to u obračunu reprezentacija Evrope i svijeta, a razlog leži u činjenici da se još uvijek nije u potpunosti oporavio i pored velike borbe da se vrati na teren, nije spreman za izazove koje tenis zahtjeva.

Oproštajni meč Federera bi prema prvim najavama trebao početi u 21:30 sati, a direktan prijenos osigurao je Eurosport.

Jedan od najvećih tenisera svih vremena (41) pretrpio je tri operacije koljena i posljednji meč je odigrao na Wimbledonu prošle godine. Činilo se da je povreda iza njega i da je spreman da se vrati na teren, ali neposredno pred nastup na Laver Cupu bolovi su se vratili, a samim tim je i došla odluka o zvaničnom prekidu karijere.

Švicarac je 20 Grand Slam titula i šest godina završio je kao prvi igrač svijeta. Ispred njega su Rafa Nadal s 22 Grand Slam titule te Novak Đoković koji ima 21. Ukupno je osvojio 103 ATP turnira, što je više od Nadala i Đokovića.

klix.ba