Deset porodica dobilo ključeve stanova u općini Pale u FBiH

U općini Pale u Federacija BiH danas su uručeni ugovori korisnicima za deset porodica korisnika kolektivnih, alternativnih smještaja i porodica iz ranjivih kategorija.

Uručenju ugovora su prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijerka BPK Aida Obuća i načelnik općine Pale FBiH Almin Ćutuk.

Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121. kolektivnog centra. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta sa ukupno 351 stambenom jedinicom za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Bihaća, Gračanice, Mostara, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i na području općina Ključ, Kalesija i Foča/Ustikolina.

Do sada je završena sanacija i izgradnja objekata za 27 podprojekata sa ukupno 653 stambene jedinice. Od čega je useljeno 507 stambene jedinice, a do kraja godine planira useljenje još 146 porodica u nove stambene jedinice u općinama Velika Kladuša, Čelić, Goražde, Mostar i Ilidža.

klix