Na hiljade Rusa i dalje bježe iz Rusije

foto: federalna.ba

Hiljade Rusa pobjeglo je u Mongoliju preko granice na sjeveru u pokušaju da izbjegne regrutaciju u Ukrajinu, čime je izvršen dodatni pritisak na vladu u Ulan Batoru i njene napore da se distancira od sukoba, prenosi Reuters.

Rusi su bili primorani satima čekati u redu na graničnom prijelazu Kyakhta u etničkoj mongolskoj provinciji Buryatia, ali su rekli da imaju malo izbora nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 vojnika s ciljem odbijanja kontraofanzive u Ukrajini.

– Moja zemlja je započela djelomičnu mobilizaciju i mislim da to negativno utiče na društvo – rekao je jedan od njih. “Čekali smo jako dugo na ruskoj strani granice oko 16 sati.”

Suren Bat-Tur, vlasnik pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru, koji inače koriste planinari i putnici koji inače putuju samo s ruksacima, takođe je pomagao svojim prijateljima u Burjatiji da pobjegnu od mobilizacije.

Pansion je već popunjen nakon Putinovog naloga za mobilizaciju, a Bat-Tur je rekao da je već odbio desetine zahtjeva za krevete.

– Želio sam da im pomognem, bilo je veoma teško – rekao je Bat-Tur. “Sada traže posao u građevinarstvu ili poljoprivredi pa imaju šta da rade dok su ovdje.”

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je da je prošlog vikenda prešao u Mongoliju, ostavljajući za sobom ženu i troje dece. Na granicu je stigao kasno navečer turističkim autobusom prepunim drugih mladih Rusa.

Kazahstanski predsjednik obećao da će zaštiti Ruse koji bježe od mobilizacije

Predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev dao je uvjerenje danas da će njegova zemlja zaštiti Ruse koji bježe u Kazahstan da bi izbjegli aktuelnu mobilizaciju u Rusiji. “Posljednjih dana mnogo ljudi dolazi kod nas iz Rusije. Većina je primorana da ode zbog bezizlazne situacije”, rekao je Tokayev.

“Mi treba da se pobrinemo za njih i da osiguramo da su bezbjedni”, rekao je Tokayev koji je saveznik Moskve, ali se distancirao od Kremlja od početka ruske ofanzive u Ukrajini. Kazahstanski predsjednik također je ponovo osudio sukob u Ukrajini i pozvao na poštovanje teritorijalnog integriteta u trenutku kada Rusija organizuje referendume u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Moskvi.

“Teritorijalni integritet države treba da bude neotuđiv, to je ključni princip”, rekao je predsjednik. “U našem bliskom susjedstvu u toku je veliki rat. Treba da se sjetimo toga misleći prije svega na svoju bezbjednost”, dodao je Tokayev.

Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji Kazahstan, saveznik je Rusije i član ekonomske i carinske unije sa Rusijom, a također ima dobre odnose sa Zapadom i sa Kinom.

Ruska ofanziva u Ukrajini probudila je kod nekih u Kazahstanu strah da bi mogli takodje postati mete ruskih ambicija, posebno zbog duge granice sa Rusijom i velike ruske manjine.

federalna.ba/agencije