Dogovor Vlade i sindikata BPK – Osnovica za obračun plaće bit će povećana na 320 KM

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća Obuća i ministri za pravosuđe, upravu i radne odnose te  finansije Nataša Danojlić i Esad Kanlić danas su  upriličili sastanak sa predstavnicima sindikalnih organizacija budžetskih korisnika.

Povod je uspostava socijalnog dijaloga u vezi utvrđivanja osnovice za obračun plaća budžetskih korisnika te stvaranje pretpostavki za projeciranje u Budžetu BPK Goražde za 2023.godinu.

Na sastanku je postignut dogovor u vezi utvrđivanja osnovice koja bi, umjesto sadašnjih 290 KM,  u  2023.godini trebala iznositi 320KM

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je kako je Vladi uvijek bio interes da ima socijalni dijalog sa sindikatima na području kantona te  je, ocijenila je,  i današnji dogovor rezultat  tog korektnog odnosa,

 “ Sastali smo se kako bi prilikom izrade  budžeta BPK Goražde za 2023.godinu, projecirali sredstva za obračun i isplatu plaće prema dogovorenoj osnovici. Želim da napomenenm, da su do  sada budžetski korisnici imali najnižu osnovicu koja je također dogovorena zahvaljujući kompromisu između Vlade BPK Goražde i i sindikata i ona je iznosila 290KM, a  zahvaljujući budžetskoj stabilizaciji kojoj je prethodio domaćinski odnos prema budežtskim sredstvima, mi smo u mogućnosti da u 2023 godini idemo sa povećanjem osnovice. Nadam se da ćemo ovim činom uspjeti da poboljšamo standard uposlenika a na Vladi BPK Goražde i resornim ministarstvima je da se brinu i o svim drugim kategorijama stanovništva na području našeg kantona“ – kazala je Obuća.

Dogovorom o planiranom povećanju osnovice zadovoljni su I sindikati sa kojima će do kraja sedmice biti potpisan I sporazum

“ Načelno, naši zahtjevi bili su da osnovica bude kao i federalna a to je 330KM. Međutim prihvatili smo ovu osnovicu za obračun plaća budžetskih korisnika koji se finansiraju iz budžeta BPK Goražde. Ovo je drugi put u oovoj godini da se plaće usklađuju sa sindikatima na osnovu zakona,  a sa druge strane smo imali i sagovornika koji je imao imao razumjevanja prema sindikalnim zahtjevima a to je Vlada BPK Goražde” kazao je predsjednik sindikalne organizacije pravosudnih organa BPK Goražde, Kamil Herenda.

U sindikatima policije I Uprave policije BPK Goražde takođe su zadovoljni postignutim dogovorom

 “ Razumijemo mogućnosti Vlade BPK Goražde i mi smo zadovoljni. Moram reći da je Vlada i do sada bila korektna prema policiji što govori I  činjenica da smo u toku ove godine postigli jedan dogovor koji je rezultirao poboljšanjem materijalnog položaja policijskih službenika” – kazao je predsjednik Sindikata Uprave policije MUP-a BPK Goražde Nusret Sipović.