U Goraždu počeo 18. sajam “Dani jabuke”

U Goraždu je  svečano otvorena 18. Privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke” čiji je organizator istoimeno udruženje. Ovaj događaj sajamskog karaktera čiji je cilj promocija poljoprivredne proizvodnje i Goražda kao voćarskog kraja, ove godine okupio  je oko 100 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Sajam je otvorio mladi Goraždanin Ahmed Gušo, učenik devetog razreda OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” koji je na nedavnom svjetskom takmičenju inovatora, uzrasta od 8 do 14 godina, osvojio prvo mjesto, sa izumom koji detektuje I gasi požar.

“ Čast nam je da našem gradu, kantonu ali I našoj domovini BiH,  ponosom poklonimo punoljetstvo našeg sajma, koji je postao ne samo domaći, već I regionalni sajamski brend. Podrška I razumjevanje naših prijatelja obavezuje nas da uputio riječi zahvalnosti svima koji podržavaju ovaj događaj koji predstavlja važno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača, uspostavljanja poslovnih veza te saradnje zavoda, fakulteta I drugih ustanova I institucija” – kazao je predsjednik organizacionog odbora manifestacije “Dani jabuke” Mirsad Hubanić.

Na važnost održavanja sajma “Dani jabuke” I značaj unaprijeđenja I promocije domaće poljoprivredne proizvodnje ukazali su I prodekan za nastavu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA prof. dr Vedad Falan i predstavnica švicarske organizacije Caritas koja je podržala ovogodišnju manifestaciju, Tijana Ćetković.

Među predstavnicima instutucija I organizacija koji su takođe podržali sajam, na otvaranju su se obratili I šef odjeljenja za poljoprivredno-stručne poslove ministarstva privrede Kantona Sarajevo Elzedin Cerović, dopredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.