Ajdin Bukva objavio kraj igračke karijere

Sjajno lijevo krilo oprašta se od aktivnog igranja nakon 19 sezona u elitnom rangu bh. rukometa

Sjajno lijevo krilo Ajdin Bukva odlučio je da se oprosti od aktivnog igranja rukometa. Ukupno 19 sezona Bukva je nastupao u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a u nekoliko navrata bio je njen najbolji strijelac.

Igrač rođen 1986. godine najveći dio karijere proveo je u Goraždu, a nastupao je i za trebinjski Leotar. Sa Goraždem je u sezoni 2011/12. osvojio Kup Bosne i Hercegovine, a debi za seniorsku selekciju Bosne i Hercegovine upisao je 4. aprila 2013. godine u meču protiv Rusije u Visokom. U porazu naše selekcije postigao je jedan pogodak. On se rukometom počeo baviti od 10. godine, a i sada ostaje u sportu, jer se rekreativno bavi kikc-boksom. Vrijedi napomenuti da je Bukva sa ekipom Goražda igrao evropska takmičenja, a u sezoni 2008/09. postigao je 13, dok je u sezoni 2011/12. postigao 12 pogodaka. Najvažnije što sam doživio u rukometu su prijateljstva. Doslovno u svakom gradu u Bosni i Hercegovini imam prijatelje koji su mi bili protivnici na terenu. Kroz rukomet sam izgradio karakter i naučio da je sport nešto najčistije i najbolje za afirmaciju svakog čovjeka. Dok nisam osnovao porodicu i dobio kćerkicu Monu, rukomet mi je bio sve u životu. Doslovno sam živio rukomet svaki dan. Rahmetli oca sam u srijedu spustio u mezar, a nepunih 48 sati poslije sam igrao meč protiv Kaknja u Goraždu i postigao gol za pobjedu, kaže za Oslobođenje Bukva.

Odlazak Bukve u igračku penziju sigurno će biti veliki nedostatak za kompletan domaći rukomet. Radi se o igraču od kojeg nikog nije zaboljela glava i kojeg je uvijek krasio fair-play.

Njegovi golovi sa lijevog krila uvijek su oduševljavali ljubitelje rukometa u našoj zemlji. Igrati 19 godina u bh. rukometu nije mala stvar, a Bukva je uspio i održavao se godinama, te bio jedno od najboljih lijevih krila u postratnoj historiji našeg domaćeg takmičenja.

 

oslobodjenje.ba