Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini posjetio Foču

Drago mi je što sam danas ovdje i što imam priliku razgovarati o situaciji u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je Ageler

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), boravio je danas u posjeti Foči.

Ova posjeta je bila prilika za ambasadora Agelera da se sastane sa ključnim lokalnim partnerima. Ovom prilikom, sastao se s Miralemom Hodžićem, glavnim imamom u Foči, gdje su razgovarali o jačanju međureligijskog dijaloga, te je posjetio Historijski kompleks Aladža džamije.

Izgradnja povjerenja

Ambasador Ageler sastao se i s Milanom Vukadinovićem, načelnikom Općine Foča, Srđanom Draškovićem, predsjednikom Skupštine općine i Izetom Spahićem, vijećnikom u Skupštini opštine, gdje su razgovarali o temama od značaja za sve građane Foče.

– Drago mi je što sam danas ovdje i što imam priliku razgovarati o situaciji u ovoj lokalnoj zajednici, s fokusom na ljudska prava i izgradnju povjerenja. Što se tiče izgradnje povjerenja, Gornjedrinska inicijativa predstavlja izvrstan korak ka održivoj međuentitetskoj saradnji. Očekujemo još pozitivnih rezultata u budućnosti, a koji će biti u najboljem interesu svih građana Foče. Misija će nastaviti pružati podršku aktivnostima predstavnika vlasti u Foči u postizanju tih rezultata – rekao je ambasador Ageler.

Unaprijeđenje uslova

Ambasador Ageler završio je svoju prvu zvaničnu posjetu Foči sastankom sa Jelenom Vilotić, predsjednicom NVO “Tračak nade”.

– Impresioniran sam radom ovog servisnog centra, te strašću i predanošću ljudi koji ovdje rade. Njihov neumoran rad na unapređenju uslova života najugroženijih kategorija društva daje nadu za bolju budućnost – zaključio je Ageler.

 

Avaz