Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 151.redovnoj sjednici usvojila je Odluku o dodjeli novčanih sredstava po „Programu podrške razvoju poduzetnišva i obrta za 2022.godinu“ u ukupnom iznosu od 30.550,00 KM.

Naime,  nakon provedene procedure raspisivanja javnog poziva te odobira korisnika od strane komisije koju je formiralo Ministarstvo za privredu BPK Goražde , odlukom su dodijeljena novčana sredstva za 28 aplikanata na ime odobrenih zahtjeva i projekata prvog, drugog i četvrtog posebnog cilja „Programa podrške razvoju poduzetnišva i obrta za 2022.godinu“.

U skladu s Programom utroška sredstava putem „Programa kantonalnih novčanih podsticaja u poljoporivredi za 2022.godinu“, usvojena je i odluka o isplati novčanih sredstava za podsticaj „Nabavka repromaterijala i vještačkog gnojiva“ za osam korisnika, odnosno aplikanata koji su registrovani kao  SPP,SPO,ZZ D.O.O. i fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u ukupnom iznosu od 1.302,80KM.

Na prijedlog Ministarstva za privredu BPK Goražde, Vlada BPK Goražde usvojila je izvještaj Komisije za kontrolu namjenskog utroška novčanih sredstava  sa ekonomskog koda -Kapitalni transferi drugim nivima vlasti,  odobrenih u skladu sa „Planom i Programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2021.godinu“.

Razmatrajući materijale Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Vlada BPK Goražde svojom odlukam dala je saglasnost  direktoru JU OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača za potpisivanje Ugovora o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika, te odluku o davanju saglasnosti  direktoru JU OŠ „Ustikolina“ Ustikolina za pokretanje postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji elektroinstalacija i gromobranskih instalacija u objektima škola.

Na današnjoj sjednici data je i saglasnost na odluku o Instrukciji o dopunama Instrukcije o utvrđivanju naknada i drugih materijalnih prava koja nemaju karakter plaće za radnike u osnovnim i srednjim školama BPK Goražde,  te  Odluku o odobravanju novčanih sredstava JP RTV BPK Goražde na ime desete, od ukupno dvanaest redovnih tranši za 2022.godinu.

Također, data je saglasnost premijeru BPK Goražde za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji sa Udruženjem za pomoć podršku porodici, djeci i mladima s poteškoćama u razvoju „Buđenje“. Cilj potpisivanja memoranduma je uspostava efikasnog mehanizma saradnje i uzajamne koordinacije u vezi sa pitanjima koja su od zajedničkog interesa, kao i definisanje okvira, načela i modaliteta saradnje, radi efikasnog funkcionisanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Do kraja zasjedanja,  Vlada BPK Goražde primila je k znanju Izvještaj Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period  01.07. 2022-30.09. 2022.godine i uputila u dalju skupštinsku proceduru.