23. internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ u decembru

Javna ustanova Centar za kulturu Goražde provodi pripreme za održavanje 23. Internacionalnog festivala dječije pjesme „Šta se pjesmom sanja“ koji će se održati u decembru.

Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja čiji je organizator ova ustanova, a  23. po redu festival okupit će učesnike i autore iz četiri države – Srbije, Makedonije, Bugarske i BiH.

Rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centru za kulturu Mensura Sijerčić naglašava da je cilj ovog jedinstvenog događaja, afirmacija dječijeg stvaralaštva te navodi da je festival i ovaj put privukao veliki broj zainteresovanih.

„ Konkurs je zatvoren krajem avgustu a žiri je odabrao 15 novih kompozicija koje će po prvi put biti izvedene na festivalu. U toku je snimanje pjesama u studiju u Sarajevu kao i tehničke pripreme neophodne za njegovo održavanje. Drago nam je da još jednom ispunjavamo naš cilj i animiramo autore da pišu dječije pjesme, da  ima ko da ih pjeva s čim u suštini nemamo problema, jer zaista imamo zainteresovanu djecu a sve su to načini da doprinesemo popularizaciji dječije pjesme“ – istakla je Sijerčić.

Tradicionalno i sa ovog festivala bit će izdat CD sa svim kompozicijama koje na ovaj način mogu doprijeti do što većeg broja publike, posebno najmlađe

„ Malo je festivala u državi koji promovišu ovaj vid stvaralaštva a dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ je među prvima koji je zadržao internacionalni karakter. Na festivalu se uvijek dodjeljuju nagrade stručnog i dječijeg žirija, a pored nagrada za prva tri mjesta po ocjeni oba žirija, tradicionalno stručni žiri nagrađuje i najbolje tekstove, muziku i aranžman. Takođe, dodjeljujemo i nagrade za scenski nastup kao i najmlađeg učesnika“ – kazala je ona .

Podsjetila je da je kroz dosadašnje festivale objavljeno više od  smo više od 350 dječijih pjesama što, kako je kazala, predstavlja bogatu  riznicu pjesama za djecu, na što su u ovoj ustanovi izuzetno ponosni

Prvi festival dječije pjesme ”Šta se pjesmom sanja” održan je u najtežim ratnim uvjetima 1994. godine i predstavlja simbol neuništivnosti duha u opkoljenom Goraždu. Danas se svrstava među najznačajnije internacionalne manifestacije za djecu na području BiH.