Zavod za javno zdravstvo BPK: Obezbjeđeno 310 doza vakcine protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde izvršio je nabavku vakcina protiv sezonske gripe – potvrdila je direktorica te ustanove dr. Medina Bičo.

Dodala je da je obezbjeđeno 310 doza vakcine koje su namjenjene za rizične grupe stanovništva

„ Nabavka je planirana u skladu sa utroškom prošle godine a sredstva za ove namjene u iznosu od 5.000 KM izdvojilo je resorno ministarstvo i Vlada BPK. Vakcine su isporučene jutros, dio je distribuiran Domu zdravlja Goražde dok će u općine Pale i Foča u FBiH biti isporučene tokom sedmice. Takođe, kontaktirat će se i Dom za stara i iznemogla lica gdje se svake godine određen broj korisnika vakciniše obzirom da pripadaju rizičnoj grupi.“ – kazala je Bičo.

Napomenula je da još uvijek nema prijavljenih slučajeva sezonske gripe, koja se obično javlja u hladnim zimskim mjesecima

„ Imamo prisutne  prehlade a tu je i virus Covid-19 koji imaju slične simptome, tako da je ove tri bolesti teže razlikovati. Međutim, gripa predstavlja malo ozbiljnije oboljenje koje se javlja obično sa povišenom temperaturom, glavoboljnom, općom slabosti, gubitkom apetita i traje pet do sedam dana, ali se prenosi na isti način kao i prehlada i korona virus, kapljičnim putem ili preko kontaminiranih predmeta“ – upozorila je ona.

Naglasila je da je najbolja prevencija vakcinacija koja je besplatna

„ Kod imunokompromitiranih kao što su starije osobe i hronični bolesnici, gripa može da izazove komplikacije kao što su bronhitis, upale pluća a nerijetko jedna od komplikacija može biti i upala mozga. Dakle, savjet rizičnim grupama da se vakcinišu mada je zainteresiranost građana za vakcinacijom protiv sezonske gripe manja u odnosu na period prije pojave koronavirusa“ – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Dodala je da će posredstvom Zavoda za javno zdravstvo FBiH biti obezbjeđeno i 90 doza vakcine za zdravstvene radnike, takođe shodno utrška u prošloj godini.

Inače, epidemiološka situacija na području BPK Goražde trenutno je povoljna i trenutno nema registrovanih slučajeva korona virusa.