Potpisan Memorandum o razumjevanju između BPK Goražde I udruženja “Buđenje”

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i predsjednica Udruženja za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima s poteškoćama u razvoju „Buđenje“ Merima Jašarević potpisale su danas Memorandum o razumijevanju.

Riječ je o dokumentu kojim bi se trebalo doprinijeti nastojanjima da se u BPK Goražde osiguraju bolji uslovi za djecu sa poteškoćama u razvoju odnosno kompletne porodice.

Kako je istaknuto, cilj je uspostava  efikasnog mehanizma saradnje i uzajamne koordinacije Vlade BPK Goražde i ovog udruženja u vezi s pitanjima koja su od zajedničkog interesa, te definisanje okvira, načela i modaliteta saradnje, radi efikasnog funkcionisanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

„ Zadovoljstvo mi je što je ovako jedno udruženje osnovano na prostoru BPK Goražde, čije članice su hrabre, čestite majke djece s poteškoćama u razvoju koje su odlučile da se organiziraju i sarađuju sa institucijama vlasti BPK Goražde s ciljem poboljšanja statusa prije svega djece, ali i pružanja podrške porodicama, pogotovo majkama na čijim plećima je najveći teret” – kazala je premiejrka BPK Goražde Aida Obuća.

Napomenula je da je Vlada BPK Goražde sa udruženjem „Buđenje“ u prethodnom periodu provodila  niz zajedničkih aktivnosti

“ Činili smo to kako na nivou kantona, uključujući i federalni nivo vlasti, a danas potpisujemo i Memorandum o razumijevanju koji bi trebao bliže da nas povezuje u našoj zajedničkoj misiji, a to je učiniti sve sa svoje strane kako bismo zajedničkim aktivnostima olakšali uključenost djece s poteškoćama u razvoju i  bili podrška roditeljima u svim onim sferama društvenog života za koji oni iskažu interes, odnosno da im je potrebna pomoć“ – kazala je Obuća.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s Vladom BPK Goražde veliki je čin i za Udruženje „Buđenje“.

„ Izuzetno smo ponosni na današnje potpisivanje jer to predstavlja jednu krunu na sve ono što smo mi uradili u periodu od marta mjeseca do danas pri čemu smo za sve aktivnosti zaista imali podršku  premijerke i Vlade BPK Goražde na čijem je čelu. Ovo je sada jedna konkretna podrška našim naporima da budemo vidljivi kako bi se podržala socijalna inkluzija djece i mladih s poteškoćama u razvoju, ali i kompletnih porodica koje imaju takvog člana, jer nam je pomoć zaista neophodna” – istakla je predsjednica udruženja “ Buđenje” Merima Jašaravić.

Prema njenim riječima, prioritet Udruženja „Buđenje“ je konkretan rad sa djecom kako bi se unaprijedilo njihovo znanje za dugoročno osamostaljivanje.

„ Ono što mi očekujemo jeste da napravimo dalje korake kada je u pitanju dječiji doplatak i problem koji se javio prilikom donošenja federalnog zakona. Nadamo se da ćemo dobiti konkretne i pozitivne rezultate kada je riječ o ovom zakonu“, riječi su predsjednice Jašarević.