Zasjedalo Koordinaciono tijelo za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja u BPK-u

U ministarstvu unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je održan  redovan sastanak Koordinacionog tijela za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja na području BPK-a.

 

Sastanku su između ostalih prisustvovala predstavnica Gender centra Vlade Federacije BiH Fatima Bećirović  koja je obećala punu podršku projektima i aktivnostima ovog tijela

Naglasila je da se BPK Goražde može izdvojiti kao primjer dobre prakse u ovom segmentu

„ Ovaj kanton može mnogo toga da prenese drugim kantonima i općinama sa primjerima dobrog i kvalitetnog rada i kvalitetne uvezanosti. Sama činjenica da je na današnjem sastanku prisustno dvadesetak stručnjaka, različitih institucija i nevladinih organizacija, to govori o ozbiljnosti pristupa ovom problemu. To potvrđuje da BPK Goražde zaista ima šta da kaže drugim sredinama koje su možda i razvijenije i veće ali nekako nisu se uvezale na način kako se to očekuje“ – ocijenila je Bećirović.

Istakla je da se problemom nasilja treba baviti na sveobuhvatan način

„ Značajno je i da tokom cijele godine postoje sadržaji koji će pratiti ovu temu, da postoje stručnjaci koji će govoriti o njoj edukativno i skrenuti pažnju na određene stvari i, koliko je moguće, da se to nasilno ponašanje promjeni ukoliko se adekvatno tretira i radi sa takvom problematikom. Zbog toga treba uputiti poruku javnosti i na ovaj način da se problem može rješiti ali da trebaju biti uključeni stručnjaci i da treba vremena da bi se stvari rješile do kraja“ – istakla je ona.

Na sastanku je naglašeno da sve  aktivnosti imaju za cilj poboljšati stanje na terenu kada je riječ generalno o problemu nasilja u porodici. Prema dostupnim podacima, na nivou Federacije godišnje se prijavi od 1.500 do 2.000 slučajeva, od čega se procesuira tek četvrtina.

„ Nema nekih većih oscilacija  u odnosu na protekli period i to se kreće u procentima koji su zabilježeni u tri, šest ili devet mjeseci protekle godine. Podrška koju dobijamo veoma će značiti i u smislu pružanja pomoći žrtvama nasilja u porodici kao i na pružanju pomoći institucijama koje rade na provođenju zakonskih propisa iz te oblasti“ – kazao je predsjednik Koordinacionog tijela   za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja na području BPK-a  Nijaz Drakovac.

Prilika je iskorištena i  da se dogovore  detalji vezani za kampanju „16  dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH“ koja počinje 25 novembra, a sastanak je podržan kroz projekat Gender centra FBiH „Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u porodici“ kroz UN Women program i finansijsku podršku švedske organizacije SIDA-e.