Konstituirajuća sjednica Skupštine sutra u 9 sati

Konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde zakazana je sutra u 9 sati,  dogovoreno je na radno-konsultativnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Sutra se očekuje zvanična dodjela mandata, polaganje svečane zakletve, imenovanje privremenih komisija, a potom bi trebalo uslijediti i formiranje klubova naroda te izbor skupštinskog rukovodstva. Procedura izbora delegata u Dom naroda očito će po svemu sudeći sačekati izvjesno vrijeme.

“Na sutrašnjoj sjednici se trebaju podijeliti uputstva i dogovoriti o terminima dostavljanja listi, jer svi zastupnici imaju pravo da budu birani u Dom naroda pa tako ostaje da vidimo, i od tih listi zavisi kako te će skupština vjerovatno dogovoriti kada će biti sjednica vezano za Dom naroda P FBIH”, pojasnila je Aida Sirbubalo (DF), predsjedavajuća Skupština BPK Goražde .

U Narodu i Pravdi koja će imati tri zastupnika u Skupštini BPK i dio je parlamentarne većine vjeruju da  neće biti opstrukcija jer su svi najavili da će doći na konstituirajuću sjednicu čiji rad će se odvijati u skladu sa koalicionim kapacitetima i političkim odlukama parlamentarne većine.

“Parlamentarna većina je stabilna, ona koja je potpisala koalicioni sporazum, koja je predstavila program rada, tako da taj dio nije uopšte upitan mi ćemo u svakom slučaju uz uvažavanje svih kolega potruditi se da imamo korektnu saradnju u interesu svih građana BPK Goražde”, izjavio je Nezim Alagić, predsjednik  NiP Goražde.

U SDA se nadaju da će svi koji su dobili povjerenje građana sutra prihvatiti mandate jer čeka ih jako puno posla. Očekuju da će svi u ovom mandatu pokazati više odgovornosti prema građanima i baviti se više projektima, a ne procedurama i animozitetima između zastupnika. Sutra su po svemu sudeći  i pored najviše mandata ipak  u opoziciji.

“SDA kao najveća i najmoćnija politička partija koja je na izborima dobila uvjerljivo povjerenje građana i osvojila pet mandata će biti jako konstruktivna kao što to jedino i umije raditi i zastupat će interese svih građana koji su nam dali povjerenje i očekuju da mi vodimo procese”, kazala je Aida Obuća, predsjenica KO SDA Goražde.

Još nije poznata pozicija DF-a u budućem odnosu snaga na svim nivoima, te se očekuje da će se o tome izjasniti sutra.

“DF sutra ima sjednicu Predsjedništva nakon koje bi se to trebalo znati, kantonalno povjereništvo će u narednom periodu donijeti stav da li će biti dio većine ili opozicija, nije nam stalo po svaku cijenu biti dio vlasti možemo biti i konstruktivna opozicija ali u svakom slučaju vidjećemo”,kazala je Aida Sirbubalo (DF) predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Parlamentarna većina će se, kako su danas pojasnili, potruditi da i u najkraćem roku BPK dobije izvršnu vlast.