Najbolji evropski film za mlade je “Animal”, u izboru sudjelovala i omladina iz BiH

FOTO:KLIX

U tradicionalnom izboru najboljeg filma Evropske filmske akademije pobjedu je odnio film Cyrila Diona “Animal”, koji je ujedno i dobitnik Young Audience Awarda. U međuvremenu, bio je ovo prvi put da su u ovom događaju imali priliku sudjelovati mladi iz cijele BiH.

U konkurenciji za najbolji evropski film za mlade su bila tri filma: njemački “Dreams Are Like Wild Tigers”, francuski “Animal” i švedski “Comedy Queen”.

Sa članovima žirija o filmovima u konkurenciji u kinu Meeting Point u Sarajevu su razgovarali producentica Amra Bakšić Čamo, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac Kerim Čutuna. U izboru najboljeg filma sudjelovali su mladi u dobi od 12 do 14 godina, a po prvi put su priliku sudjelovati imali mladi iz cijele BiH.

Mladi članovi žirija iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa vršnjacima iz 42 zemlje, glasali su za jedan od tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija.

Želja je ovim projektom omogućiti mladima da kvalitetno ispune vrijeme te da kroz zajedničke aktivnosti projekta razvijaju osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma. Kvalitetan, edukativan i zabavan sadržaj za sve, osnovni je cilj ovog projekta.

Partneri Evropske filmske akademije u Bosni i Hercegovini su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

 

klix