U Goraždu obilježen dan borbe protiv dijabetesa

Akcijom besplatnog  mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska u Goraždu je danas obilježen svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Pod motom „ Edukacijom do bolje sutrašnjice“ akciju su zajedno proveli Zavod  za javno zdravstvo BPK Goražde, Dom zdravlja „dr.Isak samokovlija“ i Udruženje dijabetičara BPK Goražde, a građani su mogli popuniti i anketni listić te dobiti savjete kako prepoznati rizike obolijevanja od šećerne bolesti.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo, po uzoru na svjetske trendove i u BPK Goražde se bilježi porast broja ooboljelih

„ Svake godine bilježimo porast broja novooboljelih od dijabetesa i ukupan broj trenutno iznosi 1.148, prošle godine smo imali  56 novooboljelih, godinu ranije bilo ih je  47. Dakle, iz godine u godinu bilježi se porast. I ovo je prilika da građanima ukažemo da je dijabetes može se reći  veoma opaka bolest i ako se na vrijeme ne prepozna mogu se razviti komplikacije koje mogu biti opasne po život“ – kazala je dr.Bičo.

Naglasila je da upravo više informacija i znanja doprinosi  poduzimanju  preventivnih mjera

„ Na taj način možemo spriječitti razvoj dijabetesa, naročito TIP 2.  Za razliku od  genetske predispozicije koju ne možemo mjenjati,   zdravim stilovima života, promjenama životnih navika, prije svega pravilnom ishranom, smanjenjem tjelesne težine, fizičkom aktivnošću i smanjenjem stresa, možemo zaista te riziko faktore da svedemo na minimum“ – napomenula je ona.

U udruženju dijabetičara BPK Goražde koje broji oko 100 članova naglašavaju da je  cilj današnje akcije podizanje sviejsti o dijabetesu, riziko faktorima i simptomima.

„ Na ovaj način dajemo  svoj doprinos da građani eventualno prepoznaju takve simptome i da se jave svom ljekaru, kako ne bi došlo do nekih kasnijih faza. Dijabetičari nemaju neki poseban tretman u liječenju u odnosu na druge pacijente, mada iskreno bilo bi dobro i kao udruženje ćemo se zalagati da se pod obavezno uvede jedna godišnja detaljnija kontrola Tromjesečni šećer je vrlo važan pokazatelj stanja bolesti, bez obzira na dnevne vrijednosti koje imamo, i  to je bolji pokazatelj  na temelju kojeg se može procijeniti stanje“ – kazala je predsjednica Udruženja dijabetičara BPK Goražde Mirsada Sirčić.