Utvrđen program i finansijski plan obilježavanja Dana državnosti BiH

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine Vlade BPK Goražde, na sjednici u petak, 11. novembra, utvrdili su program i finansijski plan obilježavanja ovog značajnog datuma.

Kako je istaknuto, obilježavanje počinje 22.novembra već tradicionalnim takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu o temi Dana državnosti BiH, o kojem će biti riječi i na historijskom satu u svim školama na području našeg kantona uoči praznika, 24.novembra.

U organizaciji Muftijstva goraždanskog u srijedu 23.novembra bit će održana i tribina o temi „Rušenje mitova o bosanskoj povijesti“, o kojoj će govoriti dr. Nazif Veledar. I ove godine, u svim džamijama na području Muftijstva proučit će se Hatma-dova pred dušu šehidima, a na džuma namazu Muftija goraždanski održat će tematsku hutbu u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH.

Učenici srednjih škola imat će priliku da u četvrtak, 24. novembra posjete muzej „Alija Izetbegović“, posvećen životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Istog dana održat će se promocija knjige „Mali vojnik“ autorice Sadete Škriljelj-Šahman, kao i projekcija dokumentarnog filma „Sarajevski vitezovi-pozdrav domovini“ Avda Huseinovića.

Uz polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na spomen obilježjima na području Kantona, centralni dio obilježavanja je svečana akademija koja će se održati u petak 25.novembra, u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, s početkom u 11 sati, na kojoj će se prigodnim obraćanjima kantonalnih i gradskih zvaničnika te gostiju, ukazati na značaj ovog jednog od najznačajnih datuma u historiji naše države.

Svoj doprinos obilježavanju ovog datuma, kao i uvijek, daju članovi Šahovskog kluba „Goražde“ tradicionalnim šahovskim turnirom, a poseban pečat dat će i goraždanski mališani u poetsko-muzičkom performansu pod nazivom „Mi smo djeca Evrope“ u organizaciji Udruženja za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ u subotu, 26.novembra, koji je ujedno i posljednji sadržaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Sirbubalo i članica Organizacionog odbora pozvala je nakon sjednice sve naše sugrađane i sugrađanke da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana državnosti naše države i na taj način iskažu svoju ljubav i privrženost svojoj domovovini, jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini, koja je uprkos višestoljetnim previranjima i nasrtajima na njenu opstojnost ostala cjelovita u svim svojim granicama i teritoriji.

 

www.bpkg.gov.ba