Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine BPK-a Goražde

Predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Sirbubalo (DF) prekinula je konstituirajuću sjednicu Skupštine BPK, zbog nedostatka kvoruma.

Nakon polusatne pauze po zahtjevu SDA, u skupštinsku salu vratilo se 15 od ukupno 25 zastupnika te je konstatovala da  ne postoji  kvorum od potrebne dvije trećine, odnosno  17 zastupnika, nakon čega je  prekinula sjednicu.

Do tog momenta  novoizabrani zastupnici preuzeli su mandate i položili svečanu zakletvu, imenovane su privremene skupštinske komisije te konstituisani klubovi naroda.

Višesatnu raspravu, obilježenu brojnim pauzama izazvao je izbor rukovodstva Skupštine BPK, a nakon što  zastupnice iz reda srpskog naroda  Branka Cvijetić (Novi početak) i Daliborka Milović (LS) nisu postigle konsenzus o jedinstvenom prijedlogu kandidata za skupštinsko rukovodstvo jer su svaka glasala za sebe.

Poslanici iz parlamentarne većine (NiP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa…)  insistirali su da se Skupština BPK Goražde izjasni o oba kandidata te da se okonča izbor rukovodstva, dok su  iz opozicije (SDA, LS) ali i od strane sekretara kantonalnog  parlamenta   upozorali da će time biti prekršen Poslovnik Skupštine BPK ali i Ustav BPK Goražde.