Sastanak o unaprjeđenju saradnje MUP-a BPK i PU Foča

Unaprjeđenje međusobne saradnje s ciljem smanjenja raznih oblika kriminala sa obje strane entitetske linije – bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i  Policijske uprave Foča na čelu sa nečelnikom Veliborom Kostovićem (RS).

Sastanak je organiziran na inicijativu novoimenovanog komesara policije BPK Goražde Damira Bogunića, nakon što su u prethodnom periodu  održani sastanci i sa kantonalnim tužilaštvom ali i  predstavnicima federalnog ministarstva.

„ Razgovarali smo na ovom sastanku u prvom planu kako i na koji način smanjiti kriminalitet na području BPK Goražde tako i na međuentitetskom razgraničenju. Ono što je sigurno jeste podrška PU Foča koja pokriva i regiju  Rudog, Višegrada i ostalih općina, tako da neće izostati koordinacija policije  u saradnji sa navedenim policijskim upravama, kako bi poboljšali operativni rad na terenu koji provode naši policijski službenici“ – kazao je ministar z aunutrašnje poslove BPK Armin Mandžo.

Danas je zaključeno da će međuentitetska saradnja  policijskih uprava Goražde i Foča biti unaprijeđena u narednom periodu, uz napomenu da  dobra saradnja postoji i  od ranije.

„ Policijska Uprava Foča pokriva nekoliko okolnih općina u entitetu Republika Srpska i to Foča, Čajniče, Kalinovik Višegrad i Novo Goražde pa je saradnja sa ovom policijskom upravo od velike važnosti. Nastojimo uvrditi  modalitete buduće saradnje a ono što smo imali priliku da čujemo jeste  da se susrećemo sa sličnom problematikom, prvenstvno kada je riječ o zloupotrebi narkotičkih sredstava ali i drugih krivičnih djela kao što je migrantska kriza. Nadam se da ćemo u narednom peridou blisko sarađivati sa PU Foča – kazao je šef Ureda komesara policije BPK Goražde Saladin Pleh.