Dan državnosti BiH nizom sadržaja bit će obilježen u BPK Goražde

Dan državnosti BiH nizom sadržaja bit će obilježen na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Petodnevni program koji je utvrdio organizacioni odbor na nivou BPK-a, počinje sutra literarnim I likovnim takmičenjem učenika osnovnih I srednjih škola o Danu državnosti BiH, a na značaj ovog datuma nastojat će se ukazati I brojnim drugim događajima narednih dana.

Program se nastavlja u srijedu 23.novembra polaganjem cvijeća I odavanjem počasti poginulim braniocima u Ustikolini, na mjestu pogibije prvih žrtava 1992. Godine, zatim spomen obilježju  “Šehidska kapija” I partizanskom spomen obilježju u Općini Foča u FBiH, a dan poslije isto će biti učinjeno I na spomen obilježju poginulim braniocima u Hrenovici I partizanskom spomen obilježju u Prači.

U islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održat će se tribina o temi “Rušenje mitova o bosanskoj povijesti” gdje će gost predavač biti dr. Nazif Veledar, dok će se u Centru za kulturu održati projekcija dokumentarnog filma “Sarajevski vitezovi – pozdrav domovini” autora Avda Huseinovića te promocija romana “Mali vojnik” autorice Sadete Škrijelj – Šahman.

Centralni događaji održat će se na sam dan praznika kada će uz polaganje cvijeća na spomen obilježja I mezarja biti odata počast poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a I ubijenoj djeci Goražda.  U velikoj Sali Centra z akulturu Goražde održat će se svečana akademija,  dok će u svim džamijama na prostoru Muftijstva goraždankog biti proučena Hatma dova šehidima.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić nakon džuma namaza održat će tematsku hutbu povodom Dana državnosti BiH.

Uz tradicionalni šahovski turnir koji će biti organziran I ove godine,  program obilježavanja Dana državnosti BiH bit će okončan u subotu 26. Novembra poetsko-muzičkim performansom “Mi smo djeca Evrope”,  u organizaciji Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”.