Enver Imamović za “Avaz”: Vrijeme je da se naše institucije trznu, kada i kako je nestalo kulturno blago BiH

Na stotine, hiljade predmeta sam pronašao, govori Imamović

Ugledni profesor i historičar Enver Imamović kaže da najveći broj umjetnina, starinskog oružja, povelja, vjerskih knjiga, starih nošnji, arheoloških predmeta i drugih dragocjenosti, što su vjekovima stvarali i posjedovali naši preci, završilo je u inozemstvu.

Zvanične vlasti ništa ne poduzimaju da nam se to vrati.

Kako je rekao za portal “Avaza” o kulturnom blagu BiH ponovo se govori jer je nestala knjiga o Čajničkom evanđelju koja se čuvala u crkvi u Čajniču.

– Imao sam projekt na kojem sam radio godinama. Rezultat toga je da sam obuhvatio sve moguće podatke o onome što je nestalo u proteklih 500 godina, odnosno od perioda kada je Turska okupirala BiH. Rat kao rat, zna se šta radi vojska, mnogo toga je nestalo. Najvrijednije su nosili sa sobom, a to su umjetnine ili knjige, i drugi predmeti. Mnogim predmetima sam ušao u trag i to sam predao federaciji – kaže profesor.

 

Konkretni podaci

Kaže da je riječ o konkretnim podacima, sa slikama, i to su sve podaci iz evropskih muzeja.

– Među tim popisima ima svega i svačega, počev od raskošnih odjeća, pa oružja, nakita, posebno književna blaga, pa diplomatska arhiva srednjovjekovne države, razne povelje… Pitanje je kako je to otišlo iz BiH – govori Imamović.

Podsjeća da su u BiH, nažalost, tri rata bila.

– Pljačkalo se. Kroz brojne ratove, od 15 stoljeća pa nadalje, nažalost, dosta toga je ukradeno i uništeno. Na stotine, hiljade predmeta sam pronašao. Od Pariza, pa Dablina, Berlina, Moskve, Atene, Sofije, posebno Beograda, Zagreba, Milana i tako dalje. Sve je to tamo. Mnogo toga je završilo u privatnim zbirkama – dodao je profesor Imamović.

Opljačkano i odneseno iz BiH

Masovno se pljačkalo, otkupljivalo, dodaje Imamović.

– Vreće i vreće raznog novca, dukata, oružja od zlata i srebra sa draguljima se nalazi u Austriji. Arhiv srednjovjekovne bosanske države sam našao u Ljubljani, bogomolje, vjerske knjige najviše ih je u Rusije jer je 1876 došao njihov diplomata došao u Bosnu i iz manastira dobivao vrijedne knjige. Imam tačan naziv knjiga koje su tamo – govori nam Imamović.

U proteklom ratu je bio direktor Zemaljskog muzeja te kako kaže, poznato mu je šta je sve opljačkano i odneseno iz BiH.

– Vrijeme je da se naše institucije trznu jer po ovom pitanju ništa ne rade. To što sam im predao sigurno je bačeno u ormare – kaže Imamović.

 

Avaz