Diskusija u Sarajevu: Šta je pravda za djecu rođenu zbog rata?

FOTO: klix

Danas je u Sarajevu održana diskusija na kojoj su se okupili predstavnici udruženja žrtava rata i djece rođene zbog rata, nevladinih i međunarodnih organizacija, bh. vlasti i aktivisti na temu “Šta je pravda za djecu rođenu zbog rata?”.

Nakon višegodišnje borbe djece rođene uslijed ratnog silovanja za zakonskim i društvenim priznanjem, ove godine desili su se prvi značajni koraci na tom putu, te su učesnici i učesnice razmatrali načine na koji dalje mogu zajednički djelovati.

„Ukoliko bi naša kategorija bila institucionalno vidljiva u FBiH i RS-u onda bismo mogli računati na to da će se izraditi specifični problemi i pomoći i zakon koji će nam osigurati priznavanje naše boli i traume što je jako važno u liječenju traume. Naravno, uz to treba da ide i određena novčana kompenzacija koja donosi određenu satisfakciju žrtvama“ naglasila je Ajna Jusić, predsjednica udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Također, na diskusiji je predstavljena i analiza “Zakonsko priznanje djece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini: Glasna afirmacija u kontekstu globalne šutnje”, koju je u saradnji sa organizacijom TRIAL International napisao Ariq Hatibie, student Pravnog fakulteta Harvard, a koja analizira korake koje je BiH poduzela u cilju omogućavanja prava djeci rođenoj zbog rata, poredeći ih sa međunarodnim standardima i inicijativama za zakonska rješenja u drugim državama.

“Dokument analizira važan korak prvog zakonskog priznanja djece rođene uslijed ratnog silovanja u BiH, koji se desio ovog juna u Brčko distriktu BiH, kao i druge zakonske inicijative i međunarodne standarde za prava ove djece, a sve u cilju kreiranja konkretnih preporuka kakva prava trebaju i zaslužuju djeca rođena zbog ratnog silovanja. Ovaj dokument će nam poslužiti kao odličan osnov za nastavak borbe”, istakla je Amina Hujdur, saradnica za komunikacije organizacije TRIAL International.

“U kontekstu kreiranja politika i zakona koji bi trebali regulirati status i pripadajuća prava djece rođene zbog rata ova analiza i diskusija predstavljaju značajan iskorak. Evidentno je da još uvijek prevladava ‘kultura silovanja’, ne samo u politikama nego i u samom jeziku i diskursu koje koristimo kada govorimo o ovoj problematici, nedovoljno znanja i senzibiliteta za ovu kategoriju djece i probleme s kojima su rasli i s kojima sazrijevaju”, obrazložila je dr. Amra Delić, specijalista neuropsihijatrije Plave poliklinike Tuzla i doktorantica istraživačke mreže Evropske unije Djeca rođena zbog rata -prošlost, sadašnjost i budućnost.

 

klix