Dan državnosti u Goraždu:Na svečanoj akademiji se obratio Miro Lazović, zvaničnici obišli spomen obilježja

U BPK Goražde jedan od najvećih državnih praznika 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je nizom sadržaja tokom cijele sedmice, a danas su brojne delegacije položile cvijeće na spomen obilježja poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda, obišli šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama, kao i spomen obilježje poginulim pripadnicima policije.
 
Na svečanoj akademiji u Velikoj Sali Centra za kulturu obratili su se najviši zvaničnici BPK i grada Goražda. O Danu državnosti BIH govorili su Bajro Obuća, predsjedavajući gradskog vijeća Goražde, Aida Obuća, premijerka BPK Goražde i Muradif Kanlić, predsjedavajući Skupštine BPK Goražde, čestitajući najveći državni praznik stanovnicima BPK Goražde.
Oni su ukazali na suštinske poruke ZAVNOBIH-a, a gostima akdamije obratio se Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH u najtežim danima agresije.
 
“Goražde izuzetno cijenim kao grad koji je bio u jednoj teškoj situaciji kada je ova država bila napadnuta. Kada je Milošević u Dejtonu tražio od naše delegacije da se povuku borci, iz Goražda smo dobili jasnu poruku da političke trgovine sa Goraždem nema i da borci ni po koju cijenu neće napustiti Goražde, već da nastavljaju braniti svoj grad. Ta poruka nije samo odjeknula  među našom delegacijom, ona je bila upućena Miloševiću i Holbruku”, ispričao je Lazović, sjećajući se teških pregovora u Dejtonu uoči potpisivanja mirovnog sporazuma.
Lazović se osvrnuo na činjenicu da se konstantno nastavlja sa osporavanjem državnosti BIH, te da se 25.novembar, Dan državnosti BIH, kao jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje ne obilježava u jednom njenom dijelu uprkos Zakonu o državnim praznicima koji je sastavni dio Ustava ove zemlje i važeći sve dok se u parlamentu ne donese drugi.
 
Upozorio je da su destruktivne politike koje su proizvele rat i agresiju u BIH još uvijek prisutne te da je nažalost u BIH konstanta kriza i dalje način života njenih građana, a da  je šansa za BIH građanski koncept vlasti.

Delegacije civilnih i vojnih struktura u BPK Goražde odale su počast i poginulim braniocima polaganjem cvijeća na mjestu pogibije prvih žrtava 1992. godine, spomen obilježju “Šehidska kapija” i partizanskom spomen obilježju u Ustikolini,, te spomen obilježju poginulim braniocima u Hrenovici partizanskom spomen obilježju u Prači.
 
U okviru programa obilježavanja Dana državnosti BiH u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održana je tribina o temi “Rušenje mitova o bosanskoj povijesti”, a predavač je bio dr. Nazif Veledar. Građani su povodom Dana državnosti BIH imali priliku pogledati i dokumentarni film “Sarajevski vitezovi – pozdrav domovini” autora Avda Huseinovića.