– Za kratko vrijeme smo potrošili skoro sve doze. Najveći odziv bio je u prva dva, tri dana, kada je dnevno aplicirano oko 1.000 doza. I ove godine stariji od 65 godina i hronični bolesnici pokazali su odgovornost prema, prije svega, svom zdravlju, a onda i drugima, jer su se u najvećem broju odazvali. Apelirao bi na radno sposobno stanovništvo da primi vakcinu dok nije počela sezona gripe – kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Dobar odziv građana na vakcinaciju protiv gripe zabilježen je i u Tuzlanskom kantonu. Od oko 5.000 doza, koliko je nabavljeno za ovu sezonu, prema riječima prim. dr. Blaška Topalovića, rukovodioca Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo, sve su distribuirane u domove zdravlja i ambulante.

– Neuobičajeno je velika zainteresovanost građana za vakinaciju protiv gripe i to me raduje. Mislim da su doze pri kraju – naveo je Topalović.

I u Unsko-sanskom kantonu (USK) pri kraju su sa vakcinacijom protiv gripe. Od 2.250 doza, kako je kazala Amra Hasić iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo USK, vakcinacija u manjim općinama još traje, ali rezultati kojima raspolažu, pokazuju da je ove godine puno veći odziv građana nego prethodnih.

Dr. med. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kazala je da su, prema nezvaničnim informacijama, i u ovom kantonu sve vakcine protiv gripe potrošene.

Bašić je početkom novembra za Faktor dodala kako je za ovu godinu nabavljeno oko 3.200 doza vakcina protiv gripe za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Od 310 doza, koliko je resorno ministarstvo nabavilo vakcina protiv gripe u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde, ostalo je još 10 doza.

Dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, istakla je kako je odziv građana bio itekako dobar i da je većina vakcina potrošena u relativno kratkom roku.

faktor.ba