Edin Ćulov predložio sastav nove Vlade BPK Goražde, poznata imena kandidata, osim za ministra finansija

Mandatar Vlade BPK Goražde Edin Ćulov (Novi početak) danas je predsjedavajućem Skupštine BPK Goražde Muradifu Kanliću predložio sastav buduće kantonalne vlade.Sada i zvanično kandidati za ministre Vlade BPK Goražde su: Nusret Hubjer (SDP) ministar unutrašnjih poslova, Adisa Alikadić-Herić (Novi početak) ministrica obrazovanja, Senad Čeljo (SBIH) ministar zdravstva, izbjeglih i raseljenih lica i socijalne politike, Avdo Mirvić (BHD) ministar za boračka pitanja, Midhat Hadžiomerović (NPI) ministar privrede, Nataša Danojlić (NIP) ministrica pravde, Bojan Krunić (NGL) ministar urbanizma. Još uvijek nije predložen kandidat za ministra finansija, a kako je danas u izjavi za medije naglasio Edin Ćulov ime ovog kandidata bit će poznato prije sjednice skupštine na kojoj bi trebala biti potvrđena buduća kantonalna vlada, što je planirano do kraja naredne sedmice.

“Više je kandidata za ovu poziciju, koalicione stranke se još nisu odlučile jer će se birati najadekvatniji kandidat s obzirom da se radi o veoma odgovornoj poziciji, zato molimo javnost i građane za strpljenje u tom smislu. Ja lično ne želim mnogo obećavati, ali radićemo na dosta projekata. To je prioritet, a ono što mogu reći je da će javnost biti detaljno upoznata, za razliku od dosadašnjeg perioda, o radovima na tunelu Hranjen, imamo zaokruženo rješenje problema pijace i  peletare što će biti planirano u novom budžetu, a o svim ostalim projektima, iz Federacije, EU, i od mnogobrojnih međunarodnih organizacija  javnost će biti blagovremeno informisana. Potrebni su nam aktivni, pravi ljudi koji žele raditi na tim projektima i implementirati ih i neću ići sa projektima dok ne definišemo kadrove koje će raditi na tome” kazao je Ćulov.

Ćulov je rođen u Goraždu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu univerziteta u Sarajevo, dok je zvanje magistra javne uprave stekao na studiju u SAD-u.

Nova Vlada BPK Goražde trebala bi biti potvrđena krajem naredne sedmice, potvrdio je  i predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić.

“Prijedlog mandatara shodno Poslovniku i pravnim normama uputili smo na nadležne komisije koje će ga dalje proslijediti  u skupštinsku proceduru. Što se tiče rokova to je srijeda ili četvrtak. Očekivanja su dobra, pozitivna energija se vidi, ovo je koalicija koja je bazirana na programskim ciljevima sigurno želi raditi i  doprinositi razvoju kantona. Ta nova energija će se brzo osjetiti, počet ćemo raditi aktivnije i dati doprinos u rješavanju mnogih problema”, poručio je Kanlić.

Parlamentarnu većinu u  BPK Goražde čini osam stranaka (NIP, NP, SBIH, SDP, NPI, NGL, BHD i SBB).