U Bosni i Hercegovini okončana kampanja „STOP! Govor mržnje“

U Bosni i Hercegovini okončana kampanja „STOP! Govor mržnje“

Sarajevo, 29. novembar 2022. godine – Vijeće za štampu i online medije u BiH je, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), objavilo analizu kampanje „STOP! Govor mržnje“.

Od 1. septembra do 16. oktobra, kampanja „STOP! Govor mržnje“ je imala za cilj da prati i analizira komentare korisnika 12 internet portala u BiH.

Analiza ukazuje da je, iako još uvijek prisutan u medijskoj sferi, govor mržnje reduciran. Analitičar i autor analize Vuk Vučetić rekao je: „Rezultati istraživanja pokazuju da su tokom predizbornog, ali i postizbornog perioda, u komentarima na online portalima dominirale uvrede, vulgarnosti, prepucavanja dok je zabilježeno relativno malo radikalnih poziva na ubistvo i ekstremnih oblika govora mržnje. Ovakvi rezultati između ostalog mogu da sugerišu da redakcije medija ulažu dodatne napore kako bi se smanjio broj negativnih komentara.“

U svjetlu toga, Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, je rekao: „Drago mi je vidjeti da se smanjuje trend korištenja uvredljivog, ponižavajućeg načina izražavanja ili retorike podjela tokom izbornih kampanja. Ovi rezultati ističu uspjeh dosadašnjih napora te ohrabruju sve nas da pojačamo naše napore usmjerene ka suzbijanju govora mržnje na internetu. Da bi se postigao dodatni uspjeh, ključno je podizanje svijesti javnosti o opasnosti i štetnosti govora mržnje.“

Vijeće za štampu i online medije u BiH sarađuje sa urednicima koji teže ka tome da očiste svoj  medijski prostor od štetnog govora i diskriminatorne retorike. „Govor mržnje, diskriminatorni i huškački govor ne predstavlja slobodu govora već njenu zloupotrebu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. U januaru 2022. godine, Vijeće za štampu i online medije u BiH usvojilo je Kodeks za štampane i online medije u BiH, u kome se propisuje dužnost urednika da uklanja komentare koji predstavljaju govor mržnje. U ekstremnim slučajevima urednici su dužni i sarađivati s policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koji zloupotrebljavaju slobodu govora“, rekla je Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Misija OSCE-a u BiH će, zajedno sa partnerima širom BiH, nastaviti da radi na suzbijanju govora mržnje na internetu, ne samo tokom izbornih ciklusa, nego i izvan njih.