Vrijeme u Bosni i Hercegovini: Pretežno oblačno

foto:bhrt

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Jutro je oblačno i hladno, uz slab mraz. Tokom dana ponegdje u višim krajevima moguće je povremeno provijavanje snijega, a slaba kiša u nižim predjelima. Vjetar je slab, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka kreće se od minus tri do tri, a dnevna će iznositi od dva do sedam, na jugu do 12 stepeni Celzijusovih.

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Zbog hladnog vremena, sjevernog strujanja i većeg sadržaja vlage u zraku, poželjno je posvetiti pažnju odijevanju i umanjiti boravak na otvorenom, naročito tokom jutra i večeri. Uz blagi porast temperatura zraka tokom dana, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti i biće malo ugodnije u toplijem dijelu dana.

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a zbog niske jutarnje temperature skrećemo pažnju na moguću poledicu, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone. Na pojedinim dionicama u zapadnim krajevima, te ponegdje na sjeveru, vidljivost je jutros smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Jajce-Crna Rijeka i Doboj-Maglaj. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.