U Općini Pale u FBiH usvojen Nacrt Budžeta za 2023. Godinu u iznosu od 2, 2 miliona KM

Općinsko vijeće Pale u FBiH usvojilo je i u javnu raspravu uputilo Nacrt Budžeta ove lokalne zajednice za 2023. godinu.

Po riječima načelnika Almina Ćutuka, budžet je u nacrtu usvojen u iznosu od 2.200.000 KM

„ Zavisi kako će teći javne rasprave i ako Budžet ne uspijemo usvojiti do kraja ove godine, nadam se da će se to desiti januaru. Od ukupno 2,2 miliona KM, za kapitalne projekte planirano je  milion KM“ – dodao je on.

Napomenuo je da je vijeće usvojilo i izvještaj o izvršenju budžeta Općine Pale u FBiH za prvih devet mjeseci ove godine.

„ Izvršenje budžeta ove godine je bolje u odnosu na prethodnu. Prošle godine izvršenje je iznosilo  649.000 KM,  a ove iznosi 1. 433.000 KM a  glavni razlog je povlačenje namjenskih sredstava od viših nivoa vlasti koja su planirana za projekte u ovoj lokalnoj zajednici“ – istakao je Ćutuk.

Naglasio je da ova lokalna zajednica i dalje zavisi od pomoći viših nivoa vlasti te da je i dalje prisutan  isti problem kao i ranije, koji se  prvenstveno odnosi na finansiranje  tekućih troškove općine.

„ Ono što jedino imamo sigurno je, ako ostane sadašnja tranša od BPK Goražde to je 500.000 KM izvornih prihoda, a sve ostalo zavisi kako ćemo se snaći. Kada je riječ o projektima, zadovoljni smo podršakom kako od Vlade BPK tako i sa nivoa FBiH i uspjeli smo realizovati značajan broj projekata. Neki su završeni  dok su u toku projekti sa UNDP-om, Vijećem Evrope, Vladom F BiH gdje su povučena značajna sredstva, neki od projekata će biti preneseni u iduću godinu i zbog toga za narendi mjesec planiramo i rebalans ovogodišnjeg budžeta jer neka sredstva će se morati prenijeti u narendu godinu“ – kazao je načelnik Općine Pale u FBiH.