Počeli teći rokovi za formiranje Vijeća ministara BiH, evo koji su

FOTO: agencije

Potom predsjedavajući Vijeća ministara najkasnije u roku od 35 dana imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkog doma potvrdu imenovanja.

Postupak imenovanja i potvrđivanja predsjedavajućeg Vijeća ministara mora biti završen najkasnije u roku od 22 dana od konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma, dakle do 23. decembra ako se uzme u obzir da je 1. decembra održana konstituirajuća sjednica.

 

Postupak imenovanja i potvrđivanja ministara i zamjenika ministara mora biti završen u roku od 70 dana od konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma, koja je održana jučer.

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas će za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predložiti zamjenicu predsjednika ove stranke Borjanu Krišto, objavio je danas Večernji list.

Kako je jučer na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH rekao Nebojša Radmanović, koji je ponovo izabran u rukovodstvo ovog doma, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Zastupničkg doma i predsjedavajući Vijeća ministara BiH ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. Predsjedavajuća Predsjedništva BiH je Željka Cvijanović (SNSD), koja je iz reda srpskog naroda, predsjedavajući Zastupničkog doma je Denis Zvizdić (NiP) koji je iz reda bošnjačkog naroda, tako da predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba biti iz reda hrvatskog naroda, što je i ranije iz HDZ-a najavljeno.

Nakon što je jučer konstituiran Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, počeli su teći rokovi za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Rokove je propisao Ustav Bosne i Hercegovine, a upravo je Zastupnički dom Parlamenta BiH krajnja stepenica koja potvrđuje imenovanja.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Odluka o imenovanju donosi se najkasnije 15 dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma PSBiH u novom sastavu, dakle do 16. decembra. Odluka o imenovanju se odmah dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje. Slijede provjere mandatara.

Faktor