Presuda za zločin u Štrpcima 19. januara

FOTO: agencije

Izricanje presude Bobanu Inđiću za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine, zakazana je za 19. januar.

Presuda je zakazana nakon završnih riječi Odbrane koja je zatražila oslobađanje, ocijenivši da nije zadovoljen standard dokazivanja van razumne sumnje.

Branilac Senad Kreho je rekao da nije dokazano da je Inđić u svojstvu komandira Interventne čete Višegradske brigade 27. februara 1993. učestvovao u odvođenju 18 civila iz voza u Štrpcima i njihovom mučenju i ubistvu na području Višegrada.

“Nijedan svjedok, baš nijedan, nije potvrdio da je Bobanu Inđiću povjeren zadatak od Luke Dragičevića, nijedan svjedok nije potvrdio da je s Milanom Lukićem naredio otpravniku da zaustavi voz, ni da je legitimisao putnike, ni učestvovao u ubistvu”, kazao je Kreho.

On je analizirao iskaze ključnih svjedoka Tužilaštva, koje je označio kao sporne, kontradiktorne i date pod pritiscima.

Prema riječima Krehe, navodi zaštićenog svjedoka ST-1 o dešavanjima tog dana suprotni su u više dijelova s iskazom Miće Jovičića, koji je nakon priznanja krivice osuđen na šest godina zatvora za učešće u ovom zločinu.

Naveo je da se ključna razlika odnosi na lica prisutna kod škole u Prelovu, gdje su dovedeni oteti civili i gdje su oba svjedoka bila prisutna. Rekao je da je Jovičić naveo četiri lica manje od svjedoka ST-1.

Branilac smatra da je ST-1 dobro naučen kako da svjedoči i koga da spomene, te da mu je zauzvrat omogućen ugodan život u drugoj državi. Napomenuo je da je riječ o čovjeku koji je završio samo jedan razred škole, sa intelektualnim problemima i sklonom alkoholu.

“Kaže da je navodno pročitao na jednom pasošu Priboj, a bili ste svjedoci kada nije mogao pročitati jednu rečenicu zakletve”, kazao je Kreho.

Za svjedoka Jovičića je rekao da je bio motivisan sporazumom sa Tužilaštvom i smanjenjem kazne, te da je želio umanjiti svoje učešće u dešavanjima. Naglasio je da je Jovičić izjavio da nije vidio kako Inđić puca u civile, čime je demantovao navode optužnice.

Branilac je podsjetio da svjedok Nebojša Ranisavljević, koji je odležao kaznu za učešće u ovom zločinu, nije spomenuo Inđića, kojeg je ranije upoznao.

Kreho je ocijenio da je na svjedoke vršen neprimjeren pritisak od tužilaca iz BiH i Srbije, podsjetivši da je Krsto Papić rekao kako mu je rečeno da mora spomenuti nekoga sa spiska, koji su mu tokom ispitivanja pročitali.

Branilac je podsjetio na svjedočenja većeg broja nekadašnjih pripadnika Goraždanske i Višegradske brigade o boravku i aktivnostima na planini Sjemeć sa Inđićem.

“Nesporno je dokazano da je 27. februara 1993. Boban Inđić boravio na Sjemeću”, kazao je Kreho.

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora. Svi optuženi, uključujući Inđića, uhapšeni su uoči izricanja presude.

Kreho je kazao da nema povjerenja u Sudsko vijeće u ovom predmetu jer je u presudi Dragičeviću i drugima navelo da je Inđić počinio djelo za koje je optužen.

 

detektor.ba