Kampanja u BPK Goražde: Nasilje nad ženama je društveni problem koji treba prepoznati i prijaviti

Fokus kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja”” koju u BPK Goražde provodi Koordinaciono tijelo za borbu protiv nasilja, je kako prepoznati nasilje i kome ga prijaviti.

Više je aktivnosti koje se ovim povodom realizuju u svim dijelovima kantona, od podjele promotivnog materijala i letaka do direktnog razgovora sa građanima i građankama u cilju podizanja svijesti da prijave nasilje.

“Važno nam je da razgovaramo sa ljudima i ukažemo na činjenicu da nasilje nad ženama nije privatni već društveni problem. U proteklom periodu bh javnost su potresla ubistva žena u Bihaću i Tuzli. Moramo raditi na podizanju svijesti o potrebi da se nasilje prijavi, da se procesuira, jer se nasilje ne prijavljuje, ne procesuira se. Značajno nam je da govorimo o tome da je nasilje nad ženama društveni problem. Žrtvi nasilja je potrebno pomoći, zaštititi je, omogućiti joj sigurnost, socijalno stanovanje i ekonomsko osnaživanje, ali je također važno raditi i sa počiniocima nasilja ako ima šanse da mu se pruži adekvatna pomoć i podrška da izađe iz tog problema koji čini svojoj porodici, ali i cijelom društvu”, kaže Esma Drkenda, predsjednica Udruženja “Kuća Seka” Goražde.

Slogan pod kojim se provodi kampanja je “365 dana bez nasilja”, a cijeli tim Koordinacionog tijela nastoji ukazati na potrebu prepoznavanja i prijave nasilja.

“Imamo regionalni SOS telefon 1265, imamo broj policije 122 i broj Centra za socijalni rad 038 223 343, na koji naši građani koji su i zakonom obavezni da to učine, mogu prijaviti nasilje. Mnogo je događaja koji su u proteklom periodu ukazali na porast nasilja, ali činjenica je također da se od primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dakle od 2013. godine zaista dosta toga uradilo konkretno na području BPK Goražde”, kaže Amela Džaferović, stručni saradnik Centra za socijalni rad BPK Goražde.

Koordinaciono tijelo tokom kampanje provodi ulične akcije na području BPK Goražde u kojima učestvuju MUP BPK Goražde, Centar za socijalni rad i Udruženje žena “SEKA” Goražde, a akciju su podržali i Udruženje žena “Ustikolina” i OSCE, kancelarija u Foči, a kampanja se ovih dana nastavlja i u Prači.

Istovremeno u toku je i završnica projekta osnaživanja žena iz malih ruralnih sredina u Istočnoj Bosni koji realizuje “Kuća Seka” uz podršku Njemačkog odbora i Svjetskog dana molitve žena. Završna radionica “Naša prava, naši snovi, naš život”, okupila je žene iz Prače, Ustikoline i Bogušića.

U kontekstu njihovog osnaživanja stručnjaci su im ukazali da je u patrijarhalnim sredinama očito potrebno osvještavanje žena o svemu što im nedostaje u životu i što su zaboravile stavljajući sve drugo ispred sebe.

“Ovaj projekat upravo radi na tome da ženama da priliku da se bar jednom mjesečno druže, posvete vrijeme sebi, da osnaže sebe, prisjete se onog šta su one voljele, šta ih ispunjava, jer kad su one zadovoljne i ispunjenje, kad imaju mogućnost da napune baterije, one će biti raspoloženije, sigurnije, i snažnije, a to u suštini znači sigurnija, snažnija porodica jer kod nas važi da je porodica stub društva i da žena drži taj stub društva. Ako se od nje očekuje sve, onda joj treba dati prostora da ima vrijeme za sebe kako bi mogla da ispuni sve što se od nje očekuje. Da osnažimo žene da pokušaju u svojim porodicama podijeliti obaveze, jer ne moraju sve obaveze biti isključivo na njihovim leđima, na kraju krajeva to su partnerske veze, a partnerstvo znači da dijelimo i prava i obaveze”, kaže Arijana Ćatović, psihoterapeutkinja.