Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja” u Goraždu 24. decembra

Dvadeset treći po redu internacionalni dječiji festival “Šta  se pjesmom sanja” održat će se u subotu 24. decembra.    

Jedinstvena manifestacija čiji je cilj popularizacija dječije pjesme I stvaralaštva za djecu, u organizaciji Centra za kulturu Goražde, ove godine okupit će autore I učesnike iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.  

“ Naš festival je jedan od prvih I najznačajnijih dječijih festivala u BiH koji je dobio prefiks internacionalni, a animira I okuplja autore I izvođače iz BiH I šire regije I Evrope. Ove godine će biti izvedeno 15 novih kompozicija,  a festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasta od 7 do 12 godina” – pojansila je nap res konferenciji umjetnički rukovodilac Centra z akulturu Goražde Mensura Sijerčić.  

Podsjetila je da je festival “ Šta se pjesmom sanja” nastao u najtežim ratnim danima ocijenivši da je  kvalitet autorskih dječijih pjesama po kojem je poznat na prostoru cijelog Balkana, razlog  što je opstao i uspješno se razvijao sve do danas. 

“ Kao I svak egodine festival počinje izvođenjem festivalske himne “Goraždanska dječica” koju je priej 23 godine goraždanskoj ali I svoj drugoj djeci poklonio poznati autor Đelo Jusić. Tradicionalno, stručni I dječiji žiri dodjeljuju po tri nagrade za izvođače, kao I nagrade za najbolju muziku I tekst. Ove godine bit će dodjeljene I dodatne nagrade, jer nam je želja da što vise djece učesnika ode sretno sa festival I naravno, nakon svakog festival ostaje nosač zvuka CD sa svim fetsivalskim kompozicijama” – kazala je Sijerčić.  

Naglasila je da je cilj organizatora  sačuvati festival i još više raditi na njegovoj popularizaciji jerr je, kako je kazala, ovaj događaj jedan od najboljih ambassador Goražda u Evropi   

“ Mi kaustanova I kao grad smo bogati jer keroz 23 godine sa, u prosjeku 14 – 15 pjesama, posjedujemo izuzetno veliku I značajnu zbirku dječjih pjesama jihu svake godine dopunjavamo I poklanjamo djeci. Nama je zadovoljstvo organizirati jedan ovakav događaj koji je dobio izuzetno visoke ocjene od stručnih osoba u oblatsi muzike” – kazal aje Sijerčić.  

Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja” održat će se u subotu 24. Decembra u 18 sati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde.