Koraci do većeg samopouzdanja: Kada ih savladate nema te osobe koja će vas moći poljuljati

FOTO: ilustracija

Ako niste sigurni u sebe, život u ovim ne baš lakim vremenima bit će vam itekako otežan.

Nedostatak samopouzdanja, najčešće uzrokovan problemima koji nas svakodnevno pritiskaju sa svih strana, ali i vašim stavom može vas odvući u depresiju, a to vam, pored svega što se dešava, zaista ne treba.

Dobra vijest je da i vi možete početi da zračite samopouzdanjem, popravite raspoloženje i ostvarite svoje želje.

Naravno, ono ne pada s neba – do njega se dolazi disciplinom i treningom, poručuju psiholozi.

Počnite sada, sa svakim od ovih šest koraka bit ćete sve jači i jači i – sretniji.

Aktivirajte tijelo

Dobra fizička kondicija donosi puno koristi, ne samo dobro tijelo. Vježbanjem ćete umanjiti stres, pojačati snagu mozga, a time i umanjiti tjeskobu, podići nivo hormona sreće…

Vidjet ćete, bit ćete puni samopouzdanja družeći se sa zdravim ljudima, koji imaju svakodnevnu fizičku aktivnost (bez obzira na vremenske prilike), makar to bilo i hodanje.

Ne plašite se novih stvari

Sjetite se svega onoga što ste nekad željeli da uradite, ali niste se usudili zbog niskog samopouzdanja ili nekog drugog straha. Upravo to uradite, ovi koraci će vas uvjeriti da ste sposobni da se prilagođavate, da za učenje nikad nije kasno. Osjećaj je fenomenalan, a živjet ćete po svom.

Zapamtite, nikad nije kasno da se počnete zabavljati.

Nemojte se vječito preispitivati

Ne trošite vrijeme i energiju samo u razmišljanju o problemima koji su vas snašli ili eventualno mogu da vas snađu.

Unutrašnji glas, naravno, niko ne treba ignorisati, ali ako vam uvijek ista stvar nabija stres, imate dvije opcije: da nešto preduzmete ili da prihvatite stanje/situaciju i prestanete time razbijati glavu.

Savjet psihologa je da birate ovo prvo.

Ne skrivajte se iza Facebooka i Instagrama

Vaši profili na društvenim mrežama samo naizgled mogu zadovoljiti dnevnu potrebu za socijalizacijom. Međutim, oni nisu u stanju u potpunosti zamijeniti komunikaciju koja se odvija uživo i, ako odgađate pravi ljudski kontakt, to će vam kasnije biti teže da ga uspostavite.

Zato, prije svega, koristite društvene mreže da se povežete sa starim prijateljima i dogovorite se o viđenju s njima.

Mijenjajte okruženje

Uzmite godišnji odmor, otiđite na kraće putovanje, a ako nemate novca – posjetite rodbinu i prijatelje. Nećete stalno misliti na stvari koje vas muče. A ako je pritisak veliki i ako vam okruženje ili atmosfera ne odgovaraju, preselite se i u drugi dio grada ili potpuno drugo mjesto.

Ne zapuštajte izgled

Možda vam se čini da to uopće nije bitno, ali trebate znati da čak i obična promjena garderobe ili nova frizura mogu vam podići samopouzdanje. I ako su vam, primjera radi, loši zubi – popravite ih ili izbijelite.

Bit ćete sretniji kada budete širili lijep osmjeh oko sebe, a svi oko vas će primijetiti da ste prepuni samopouzdanja.

 

Faktor