Načini da vam sjajna boja ostane što duže

FOTO: ilustracija

 

Bez obzira s kojom ste bojom pramenova izašli iz frizerskog salona, trebalo bi da preduzmete neke korake

Crna, plava, bakrena ili možda ružičasta, danas 75 posto žena farba kosu i činjenica je da sve one žele da im sjajna boja ostane što duže bez da stalno trče u salon ili kupuju farbe za kućnu upotrebnu kako bi osvježile izrastak.

 

 

Odabir šampona

Bez obzira s kojom ste bojom pramenova izašli iz frizerskog salona, trebalo bi da preduzmete neke korake kako bi ona što duže ostala živahna, bogata i onakva kakva vam se sviđa. Frizeri i stilisti kose navode nekoliko važnih pravila.

Nemojte baš odmah oprati kosu – Nemojte oprati kosu čim dođete kući iz salona, pričekajte dva do tri dana da boja dobro „legne“ na vlasi i da se što više boje na njima zadrži. Tako ćete spriječiti njeno lako ispiranje.

Izaberite pravi šampon – Nije svejedno kojim šamponom perete kosu, stoga nemojte uzeti onaj koji vam prvi dođe pod ruku. Ofarbanu kosu perite šamponom namijenjenim upravo za obojenu kosu, naročito pri prvom pranju nakon farbanja.

Gledajte sastojke

Preskočite sulfate – Kad birate šampon i regenerator, obratite pažnju i na sastojke. Bilo bi dobro izabrati proizvode koji ne sadrže sulfate, budući da ta jedinjenja skidaju boju s kose. Osim toga, sulfati isušuju kosu, a na vlasima kojima nedostaje vlage boja brže blijedi.

Mlaka voda – Topla i vruća voda mogu da vam prijaju i opuste vas ali kad je u pitanju pranje kose, pogotovo one farbane, pažljivije birajte temperaturu vode.

Pranje vrućom vodom, otvara kutikule, tj. zaštitne omotače vlasi, omogućuavajući brže ispiranje boje. Suprotno tome, mlaka ili hladna voda zatvara kutikule, što pogoduje dužem održavanju boje.

Redovno nanosite masku

Rezultati bojenja oštećene, suhe i dehidrirane kose mogu biti prilično nepredvidljivi. Stoga, kako biste što duže očuvali željenu boju kose, počnite redovno da upotrebljavate maske za kosu.

One podržavaju zdravlje kose, a zdrava kosa bolje drži boju i sjajnija je. Uglavnom se preporučuje „maskirati“ kosu jednom nedjeljno, a zdravoj obojenoj kosi trebalo bi pomoći maskom barem svake druge sedmice.

 

Avaz