Pet efikasnih načina kako da operete i osušite odjeću tokom hladnih dana

FOTO: ilustracija

 

Šalove, kape i rukavice perite tako što ćete ih ubaciti u mrežastu vrećicu

Koliko puta vam se desilo da se neka jakna smanjila ili izblijedela od pranja ili da se džemper ukrutio i rasparao.

 

 

Kako biste izbjegli greške ili uništili omiljenu zimsku garderobu vaših mališana, evo pet efikasnih načina kako da operete i osušite neophodnu odjeću za ove hladne dane.

Pročitajte etiketu koja stoji sa unutrašnje strane odjevnog predmeta

Dječija odjeća se često pere na višim temperaturam, ali ovo pravilo ne važi za zimsku odjeću, posebno za stvari od vune i jakne.

Kolika temperatura vode treba da bude, kolika dužina pranja ali i način sušenja, ako to stoji na etiketi obaveznose pridržavajte toga. Sve ovo je od velike važnosti kako bi zimska odjeća vaše djece što duže bila kao nova.

Tretirajte mrlje prije nego što garderobu ubacite u mašinu

Veća je vjerovatnoća da ćete dečiju zimsku odjeću morati češće da perete nego vašu. Jednostavno, djeca se više prljaju. Zato, prije nego što takvu odjeću ubacite u mašinu za pranje veša, obavezno fleke i jako zaprljane dijelove tretirajte sredstvima za uklanjanje mrlja, ali onim koja nisu agresivna.

Natopite zaprljani dio i lagano protrljajte, a zatim isperite pod mlazom vode i ubacite u mašinu. Budite pažljivi i trljajte fleku lagano, kako ne biste oštetili odieću.

Perite odvojeno vunenu odjeću i jakne

Podesite veš mašinu za pranje na lagan, nježniji ciklus ili program pranja hladnijom vodom. Izbjegavajte da u istom ciklusu perete više različitih vrsta dečije zimske garderobe.

Ako perete jakne, onda ne ubacujte u isto vrijeme i džempere jer ćete u suprotnom dobiti džemper sa izvučenim vlaknima. Koristite blage, tečne deterdžente.

Koristite mrežicu za garderobu manjih dimenzija

Šalove, kape i rukavice perite tako što ćete ih ubaciti u mrežastu vrećicu, zatvoriti je i onda ubaciti u mašinu za pranje veša.

To će spriječiti prije svega zaplitanje šalova sa drugim odjevnim predmetima i omogućiti da se dobro operu. Također, rukavice ćete lakše pronaći u bubnju nakon pranja, a izbjeći ćete da premale rukavice začepe odvod mašine.

Sušite odjeću prema preporuci proizvođača

Zimske jakne od filsa i vune sušite na zraku. Ako nakon sušenja budu suviše krute, sljedeći put kada ih perete ubacite u mašinu za pranje veša pola šolje sirćeta. Prije nego što počne ciklus centrifuge zaustavite mašinu, izvadite odjeću protresite je i ostavite da se osuši.

Ako ovu vrstu dečije garderobe sušite u mašini, dobro bi bilo da u bubanj ubacite i vlažnu krpu, kako odjeća nakon sušenja ne bi bila kruta.

Jakne i drugu zimsku dečiju garderobu od poliestera treba sušiti u mašini za sušenje na nižim temperaturama, sa manjim brojem okretanja. Manje odjevne predmete, poput rukavica, šalova i kapa možete prati jednom mjesečno, a jakne i krupnije stvari jednom u dva mjeseca ili kada se jednostavno isprljaju.

 

Avaz