Grupa EU parlamentaraca pisala Schmidtu: “Tražimo da obrazložite svoje odluke”

FOTO: agencije

Dvadeset osam potpisnika ovog pisma je pozvalo je Schmidta da obrazloži način na koji je korištenje bonskih ovlasti u konkretnom slučaju u skladu s ovim odredbama OSCE-a, predlažući neovisnu procjenu OSCE-a

Grupa članova Europskog parlamenta i parlamenata država članica Europske unije uputila je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hrcegovini Christianu Schmidtu, zahtijevajući da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH na izbornu noć, kako su te odluke u skladu s jasnim propisima navedenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu i smjernicama OSCE-a, te da obrazloži navodnu kordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s tim odlukama, javlja N1.

“Podsjećamo Vas na Anex III Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim se kaže da će izbori u BiH biti održani u skladu sa odgovarajućim dokumentima OSCE-a. Smjernice OSCE-a za reviziju pravnog okvira za izbore navode kako je potrebno donijeti izborno zakonodavstvo jedne zemlje dovoljno ranije pred izbore, kako bi birači i svi sudionici mogli biti obaviješteni o pravilima. Izborno zakonodavstvo doneseno u ‘zadnjem trenutku’ potencijalno potkopava povjerenje procesa i umanjuje mogućnost političkim sudionicima i biračima da budu pravovremeno upoznati s pravilima izbornog proces”, ističe se u pismu upućenom na adresu OHR-a.

Dvadeset osam potpisnika ovog pisma je pozvalo je Schmidta da obrazloži način na koji je korištenje bonskih ovlasti u konkretnom slučaju u skladu s ovim odredbama OSCE-a, predlažući neovisnu procjenu OSCE-a.

“Pored trenutka, čvrsto vjerujemo kako se demokratske reforme ne bi trebale nametati kao odluke, već biti realizirane kroz transparentan i inkluzivan proces, koji uključuje širok krug aktera, uključujući mišljenja OSCE-a i Venecijanske komisije. Ključna uloga civilnog društva također će biti presudna u ovom pogledu”, naglašava se u pismu.

N1, fokus