DŽEMATLIJE DŽEMATA PRAČA-HRENOVICA RADUJU SE DOLASKU GLAVNOG IMAMA MIZ VELIĆA

Dužnost imama džemata Prača- Hrenovica preuzeo je danas Edis ef. Šahović.

FOTO:hayat.ba

Vjerski život stanovnika Općine Pale FBiH većinom se odvija u dvije džamije i to u Semiz Ali – Pašinoj džamiji u Prači i u džamiji Hrenovica.

Danas je svoj prvi podne namaz od kako je preuzeo dužnost imama u džematu Prača – Hrenovica predvodio Edis ef. Šahović. Ovom posebnom događaju kako za džematlije tako i za ef. Šahovića prisustvovali su Općinski načelnik Almin Ćutuk, članovi džematskog odbora Općine Pale FBiH, predstavnici Medžlisa islamske zajednice Sarajevo kao i džematlije Prače i Hrenovice.

FOTO:hayat.ba

Džemat Prača – Hrenovica u sklopu kojeg su i povratnička mjesta koja su Dejtonskim sporazumom ostala u RS-u – Bogovići, Careve vode, Podgrab, Radačići, Modrik pripada Medžlisu islamske zajednice SarajevoEdis ef. Šahović je četvrti efendija u poslije ratnom periodu koji će obavljati dužnost imama u ovom džematu.Prije njega bili su to Alija ef. Čančar, dr. hfz. Elmir ef. Mašić i Hajrudin Ćuprija prvi efendija koji je došao na ove prostore nakon reintegracije Prače u Federaciju BiH.

FOTO:hayat.ba

Od odlaska ef. Čančara do danas vjerske dužnosti na prostoru ovog džemata obavljao je student Islamskih nauka Hamza Ahmed Manalo.

Važnao je napomenuti da je Semiz Ali-pašina džamija ili Mahalska džamija kako je stanovnici nazivaju je izgrađena za vrijeme vladavine Osmanlija. Naime, dolaskom Osmanlija na ove prostore privredni razvoj Prače sve više dobija na značaju. U to vrijeme Osmanlije započinju sa tradicionalnom, orijentalno-islamskom izgradnjom stambenih, vjerskih i drugih objekata, što se pozitivno odrazilo i na društveni život stanovnika Prače.

Stanovnici Prače posebno u tom vremenu naročito su veličali i pridavali veći značaj velikom veziru sultana Sulejmana II u periodu od 1561. – 1565. godine, Semiz Ali-paši, po kome je Mahalska džamija i dobila ime.

U blizini džamije nalazi se Semiz Ali-pašino turbe sa kupolom i prozorima koji su izgrađeni od perforiranih ploča sedre. Prema narodnom predanju tu su sahranjeni Semiz Ali-paša i njegova porodica. Ova impozantna građevina je porušena tokom rata 1992. godine, tako da je po završetku rata na želju stanovnika izgrađen novi objekat, a prilikom izgradnje su korišteni pronađeni elementi stare džamije.

Upravo zbog historijskog značaja ovog vjerskog objekta Komisija za očuvanje prirodnog i kulturnog naslijeđa BiH je graditeljsku cjelinu Semiz Ali–pašino turbe sa haremom Semiz Ali-pašine džamije 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Za sutra je planirana posjeta glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Abdulgafara Velića sa saradnicima ovom džematu, čemu se mještani izuzetno raduju.

 

hayat.ba