Ovih sedam namirnica vaš pas nikako ne bi smio jesti

FOTO:ilustracija

 

Mogu trajno da oštete njegovo zdravlje

Pas je svaštojed i jednako uživa u pojedinom voću i povrću, kao što uživa u mesu.

 

 

Međutim, iako svojim tužnim okicama može da vas gleda poprilično dugo dok vi jedete, naprimjer, čokoladu, nikako ne smijete da padnete na njegov šarm.

Pojedine namirnice, iako mu se možda dopadnu, nisu zdrave za njega.

Luk

Crni i bijeli luk, sirovi ili kuhani, mogu da izazovu brojne iritacije i komplikacije u psećim organima za varenje. Toksini iz luka mogu da izazovu i oštećenje crvenih krvnih zrnaca.

Alkohol

 

Osim što može da izazove intoksikaciju, baš kao kod ljudi, alkohol može da izazove i druge bolesti, dijareju, pa čak i oštećenja centralnog nervnog sistema vašeg psa. Pretpostavljamo da vam ovako suluda ideja ne bi ni pala na pamet ako volite svog ljubimca.

Kukuruz

Uprkos tome što psi efikasno vare kukuruz, stručnjaci vjeruju da on može da izazove začepljenje u organima za varenje.

Čokolada

Da, pas će vas “moliti” svojim umilnim očima da mu date kockicu čokolade, jer im taj slatkiš prija, baš kao i ljudima. Međutim, ova poslastica može da bude poprilično štetna.

Čokolada sadrži teobromin, koji je toksičan za pse i može da izazove zastoj bubrega. Pored toga, bogata je šećerom koji psima uopće ne odgovara.

Vještački šećeri

Slatkiši i sokovi često sadrže vještački zaslađivač koji se zove ksilitol. On može da se pronađe i u puteru od kikirikija, pa bi bilo dobro da provjerite sastav na etiketi, ukoliko želite psu dati ovu namirnicu kao poslasticu.

Ksilitol može da izazove hipoglikemiju, odnosno veliki pad nivoa šećera u krvi, koji može da dovede do zatajenja jetre i zgrušavanja krvi.

Grožđe

Nauci je potpuno nepoznat toksin koji se nalazi u suhom i svježem grožđu, koji izaziva ozbiljno oštećenje jetre i otkazivanje bubrega, kako kod pasa tako i kod mačaka.

Kuhane kosti

Svježe kosti su mnogo bolji izbor od kuhanih. Kuhane kosti mogu da izazovu zatvor i povrede na crijevima psa, koje mogu da se završe i kobno.

 

Avaz