Sastanak o sistemskim rješenjima i potrebama djece sa poteškoćama u razvoju

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u Goraždu je održan sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i ustanova, na kojem se razgovaralo o sistemskim rješenjima kada su u pitanju potrebe djece koja imaju poteškoće u razvoju, odnosno ranoj detekciji te problemima sa kojima se kasnije susreću u odgojno- obrazovnom procesu.

Naglašeno je da je na području kantona evidentan sve veći broj djece koja imaju poteškoće u fizičkom i psihičkom razvoju uz napomenu da se u velikom procentu one  tek detektuju u školskoj dobi te je neohodan multisektorski pristup u ranoj detekciji i intervenciji poteškoća kod djece.

„ Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport ima za cilj pružiti djeci što bolje i kvalitetnije obrazovanje u svim školama na području našeg kantona, a kada govorimo o podršci djeci koja imaju poteškoće u razvoju, smatramo da je neophodno obezbjediti što kvalitetniji sistemski pristup roditeljima koji će stvoriti pretpostavke za ranu detekciju, odnosno intervenciju što će rezultati u ukupnoj funkcionalnosti djece, kasnije omladine i odraslih ljudi”- naglasila je resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić.

Ovom prilikom, upućen je i apel roditeljima koji sumnjaju da dijete ima problem, da na vrijeme zatraže pomoć stručnjaka kako bi se pravovremeno moglo djelovati.

„Znamo da je svakom roditelju dijete centar svijeta, ali kada znamo da ćemo pružanjem adekvatne podrške pomoći našem djetetu, onda trebamo na vrijeme reagovati, bez bilo kakvih predrasuda“- istakla je Alikadić-Herić.

Direktor JU Dom zdravlja „ dr. Isak Samokovlija“  Goražde dr. Edin Čengić istakao je da ova zdravstvena ustanova  raspolaže sa kapacitetima i stručnim kadrovima koji mogu pružiti podršku djeci u njihovom rastu i razvoju.

„Pri Domu zdravlja djeluje i Centar za mentalno zdravlje u kojem radi cijeli tim ljudi, a s ciljem boljeg i većeg angažmana kada govorimo o pružanju podrške u rješavanju problema, od početka ove kalendarske godine na raspolaganju nam je još jedan psiholog čija je isključiva nadležnost rad s djecom s poteškoćama u razvoju“ –kazao je dr. Čengić.

S ciljem iznalaženja najboljih rješenja relevantne institucije ovim pitanjem bavit će se i ubuduće a rana detekcija poremećaja u rastu i razvoju kod djece u velikoj mjeri presudna je u sprječavanju brojnih problema s kojim se kasnije mogu susretati – zaključak je svih aktera ovog sastanka.