Mirvić: Nastavlja se kontinuitet isplate egistencijalne naknade demobilisanim borcima u BPK

– Ministar za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Avdo Mirvić danas je upriličio pres-konferenciju na kojoj je govorio o pravima boračke populacije s akcentom na egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobilisanim borcima,  koja će se i ove godine u kontinuitetu isplaćivati iz budžeta ministarstva.

Precizirao je da pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruje 305 nezaposlenih demobilisanih boraca koji se nalaze na evidencniji Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

„ U budžetu resornog ministarstva koji u 2023.godini iznosi 1.860.000KM za ovu namjenu planiran je iznos od 820.000KM.  Egistencijalna naknada obračunava se po koeficijentu jedan što iznosi 5,00KM po jednom mjesecu učeća u Armiji RBiH u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina“ – pojasnio je Mirvić.

Uz napomenu da isplata egzistenijalne naknade u ovoj budžetskoj godini nije upitna, ministar Mirvić mišljenja je da bi u narednom periodu  neophodno  bilo razmotriti mogućnost otvaranja posebnog ekonomskog koda unutar budžeta Vlade BPK Goražde za isplatu ovih naknada

„ To bi bilo neophodno iz razloga što suma koja se izdvaja za ove namjene u velikoj mjeri limitira ostala prava korisnika kao što je pravo na pomoć za liječenje. Prema informacijama sa kojim raspolažemo predstavnici Udruženja demobilisanih boraca BPK Goražde pokrenuli su ovu inicijativu prema prošlom sazivu vlade koju je neophodno razmotriti u budućnosti kako bi smo stvorili pretpostavke za veća izdvajanja po osnovu ostalih prava boračke populacije“ – pojasnio je on.

U prilog tome naveo je da su zahtjevi boračke populacije da im se pomogne, sve izraženiji.

„ Kroz zahtjeve koje je ministarstvo zaprima svakodnevno uvidjeli smo da je sve više korisnika koji se obraćaju za pomoć u liječenju a ukoliko bi se sredstva izdvajala sa posebnog koda za egzistencijalnu naknadu, ostaje prostora da možemo značajnije ulagati u smislu stambenog zbirnjavanja, liječenja i svih drugih potreba  koje iskaže naša boračka populacija“ –  kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.