PU Klek Goražde organizovalo izlet na Samobor

Planinarsko udruženje „ Klek“ Goražde proteklog vikenda  je organizovalo izlet na  stari grad Samobor – Ljetnikovac Kosača.

Ni prohladno vrijeme propraćeno vjetrom nije bilo prepreka za 24 planinara da uživaju u čarima srednjevjekovnog grada Samobora i okolice.

Staza kojom se kretala grupa  duga je oko  5 km sa visinskom razlikom oko 400 m. Kako navode iz udruženja, bila je to kondiciono lagana zimska tura, tehnički  nezahtjevna ali , svaki put u organizaciji takvih i svih drugih, treba svakako procjeniti vlastite mogućnosti napomenuli su i ovaj put iskusni planinari iz udruženja koji uvijek vode računa o svakom učesniku pohoda i maksimalno poštuju planinarski kodeks.

Stari grad Samobor – Ljetnikovac Kosača, smješten je na litici brda (786 m/nv) u masivu planine Gostun, nad kanjonom rijeke Janjine, u blizini njenog ušća u Drinu.

Samobor se prvi put spominje u historijskim dokumentima 1397. godine. Sagradio ga je vojvoda Sandalj Hranić Kosača. Nakon njegove smrti naslijedio ga je bratić, herceg Stjepan Vukčić Kosača koji je upravljao Samoborom i drugim utvrđenim gradovima koje su Kosače izgradile za vrijeme vladavine.Do starog grada Samobor automobilom se prilazi iz Ustiprače putem za Međuriječje.

Kada se iz Ustiprače  kreće  u pravcu Višegrada,  nakon 1 km napušta se magistralni put, prelazi  most na Drini i nastavlja lokalnom makadamskom cestom preko sela Hladila i dalje do kamenoloma,  odakle se pješice nastavlja zaraslom pješačkom stazom kroz šumu do kapije grada.

Planirane februarske aktivnosti  PU „Klek“ nastavljaju se već u nedelju kada će biti učesnici  sedmog memorijalnog uspona  „Dragi Novaković „ koji organizuje HPD Bjelašnica iz Sarajeva.