Počela prijava djece za obavezni predškolski program

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde objavilo je javni poziv za prijavu djece u obavezni predškolski program u godini pred polazak u školu.

Predstavnica ministarstva Amira Borovac posjeća da je realizacija obaveznog predškolskog programa, zakonska obaveza

„ Program je namjenjen djeci koja će ove godine u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole, a prirpeme za njegovu relaizaciju počele su odmah nakon usvajanja budžeta. Održan je niz sastanaka sa predstavnicim ajavne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje koji su realizaotori ovog programa“ – navela je Borovac.

Roditelje/staratelje djece pozvala je da izvrše prijave djece do 17.februara

„  Pozivamo roditelje/staratelje djece koja su rođena u periodu od 1.09. 2016 do 31.08.2017 godine, djece koja će do septembra napuniti šest godina života i krenuti u prvi razred, da izvrše prijavu za pohađanje obaveznog programa. Želim naglasiti da djeca koja imaju prebivalište na području Grada Goražde, prijave mogu izvršiti u oba gradska vrtića dok  djeca koja imaju prebivalište u ostalim područjima u kantonu  to mogu učiniti u najbližoj osnovnoj školi bilo da je područna ili matična škola“ – precizirala je ona.

Naglasila je  da je program koncipiran u trajanju od najmanje 150 do 170 sati.

„, To je otprilike 50 radnih dana za svako dijete koje je obavezno da provede u ovom organizovanom obliku rada sa djecom pred polazak u školu, na način da će biti tri sata dnevno, pet dana u sedmici. Nakon okončanja javnog poziva, u narednom periodu će se izvršiti sve neophodne pripreme, od obezbjeđenja kadra, opreme, materijalno-tehničkih sredstava  i ostalog, kako bi realizacija programa počela od sredine marta“ – istakla je Borovac.