Na godišnjoj sjednici usvojeni programi rada Vlade i Skupštine BPK za 2023.

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj godišnjoj sjednici  usvojila je programske dokumente iz nadležnosti Vlade i Skupštine BPK za  2023. Godinu.

Nakon  prezentacije ciljeva i politike BPK Goražde za 2023.godinu, Skupština je utvrdila  ovaj značajni dokument.

Po riječima premiejra BPK Goražde Edina Ćulova strateški ciljevi koje će Vlada BPK Goražde implementirati u 2023. Godini zacrtani su u Strategiji razvoja BPK Goražde za period 2021 – 2027. Godina

“ Prvi strateški cilj je uspostaviti održivi ekonomski rast,  drugi je učiniti BPK Goražde mjestom kvalitetnog življenja  I treći strateški cilj je osigurati održivo upravljanje okolišom  I jačati infrastrukturne kapacitete” – kazao je premijer Ćulov.

Precizirao je da su glavni parametri za ostvarenej navedenih ciljeva ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, transparentan efikasan i odgovoran javni sektor.

“ Ti ciljevi ostvarit će se realizacijom programa koja su definisala kantonalna ministarstva, a koja se odnose na efikasno upravljanje javnim finansijama i rast investicija, nastavak izgradnje prometno-komunikacijskog sistema, podršku u razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, plansko korištenje prostora i energetsku efikasnost, razvoj poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i zaštitu prirodnih resursa” – kazao je između ostalog premijer BPK.

Skupština BPK Goražde usvojila je programe rada Skupštine i Vlade BPK Goražde za 2023.godinu, uz zaključak  kojim je obavezala  sekretare Skupštine i Vlade BPK Goražde da usaglase programe rada za 2023.godinu.

Na sjednici  je razmatrana i implementacija ciljeva i politike Skupštine BPK  Goražde za proteklu godinu kroz realizaciju programa rada Skupštine BPK Goražde za 2022.godinu.