Raspisan konkurs za dodjelu stipendija studentima BPK Goražde, uvećan iznos i cenzus

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopdorinjskog kantona (BPK) Goražde danas je raspisalo konkurs za dodjelu stipendija  redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija za akademsku  2022/2023 godinu.

Po riječima resorne ministrice  Adise Alikadić – Herić, povećan je iznos planiranih sredstava  a time i  pojedinačni iznos, a u odnosu na prethodnu godinu povećan je i cenzus za ostvarenje prava na stipendiju, po članu domaćinstva.

U budžetu BPK Goražde za ovu godinu, za isplatu stipendija planirano je 200.000 KM, što je 50.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

„ Budžet je uvećan iz razloga kako bi se povećale stipendije, u prvom slučaju sa 130 na 170 KM i druga  sa 190 na 240 KM. Što se tiče kriterija, oni su isti kao i ranijih godina, prosjek ocjena za  veću stipendiju, dok niža stipendija iziskuje i mani prosjek i primanja po članu domaćinstva. Cenzus za primanja ranije je iznosio  499 KM i povećan je na 599 KM po članu domaćinstva, pri čemu smo se vodili inflacijom koja je bila oko 20 posto“ – precizirala je Alikadić – Herić.

U ministarstvu su naglasili da bi na ovaj način trebalo biti dodijeljeno  156 stipendija.

„ Zbog načina planiranja budžeta jako je teško  uskladiti da isplata stipendija prati akademsku godinu. Mi ćemo nastojati da isplata ne kasni, kroz sedam stipendija ravnomjerno raspoređenih i da one budu isplaćene do naredne akademske godine, odnosno da posljednja bude isplaćena u septembru. Studenti u tom smislu  neće biti oštećeni“ – istakla je resorna ministrica

Dodala je da je ministarstvo usvojenim  programom nastojalo promovisati i motivisati učenike i studente da i dalje upisuju visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini kako bi imali što obrazovaniji kadar, koji bi dalje uticao na razvoj našeg društva.

Konkurs za dodjelu stipendija otvoren je   do 10 marta.