Osnovci iz Prače, Ilovače i Ustikoline predstavili svoje kampanje za dobrobit zajednice

– S idejom da svakom djetetu treba omogućiti što kvalitetnije obrazovanje, organizacija Save the Children za sjeverozapadni Balkan već treću godinu provodi sveobuhvatne aktivnosti u saradnji sa osnovnim školama i obrazovnim institucijama Bosansko-podrinjskog kantona. Glavni cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti kvalitetnog obrazovanja za svu djecu te poticanje učenika i nastavnika da se aktivno uključe u zagovaranje za unapređenje nastave i cjelokupnog iskustva školovanja.

 

Jedan od posebnih ciljeva ovih aktivnosti je osnaživanje djece kako bi mogli izraziti svoje mišljenje o kvalitetu i inkluzivnosti obrazovanja u svojim sredinama. U tom smislu, učenici iz osnovnih škola Prača, Ilovača i Ustikolina su u prethodnim mjesecima proveli svoje zagovaračke kampanje kako bi poboljšali školsko okruženje i aktivno doprinijeli društveno korisnom radu u zajednici.

Ove aktivnosti imaju za cilj da djecu osnaži u razvijanju vještina zagovaranja, koje su ključne za njihovo aktivno učešće u društvenim procesima. Djeca koja su obučena da zagovaraju svoja prava i potrebe, postaju aktivni članovi zajednice koji mogu uticati na donošenje odluka koje se tiču njihovog života. Kako bi djeca ostvarila taj uticaj, potrebno je da lokalna zajednica prepozna i uvaži njihov glas. Važno je da odrasli shvate koliko je bitno uključiti djecu u procese donošenja odluka, kako bi se stvorila održiva i inkluzivna zajednica“, poručila je Aleksandra Babić Golubović, direktorica za razvoj i kvalitetu programa Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

 

Učenice i učenici, ali i nastavnici kao njihovi mentori, su na posebno osmišljenim treninzima učili kako da samostalno kreiraju  i implementiraju svoje kampanje. Proces rada podrazumijevao je izradu strategija, poruka i slogana kampanja kao i komunikacijskih materijala poput panoa, letaka ili kreativnih radova. Na prigodnim događajima u školama, svaka od kampanja predstavljena je učenicima i školskom osoblju.

 

 

„Sport je moj izbor“ naziv je kampanje koja je provedena u OŠ “Prača” kako bi se u okviru školskih aktivnosti djeci omogućilo više sati bavljenja sportom. Učenici devetog razreda iz OŠ „Ustikolina“ poručili su „Želim biti tvoja podrška“ te upostavili sistem vršnjačkog podučavanja za učenike nižih razreda i zabilježili naročit uspjeh i zainteresovanost za koncepte prema kojem učenici prenose naučeno znanje drugim učenicima. Istovremeno, djeca iz OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ u Ilovači, odlučila su se za uređenje kreativnog kutka u svojoj školi, te poručila da se izradom i izlaganjem umjetničkih predmeta može doprinijeti boljem i ljepšem školskom okruženju, a cilj im je bio da svojim vršnjacima osiguraju poticajnije okruženje za učenje.

 

Rezultat ovog višemjesečnog rada je uključivanje djece u provođenje vlastitih kampanja u lokalnim zajednicama, ali i dugoročno osnaživanje njihovih kapaciteta. Na ovaj način sudionici su osposobljeni da i u budućnosti zagovaraju promjene u svojim sredinama.

 

Realizovane dječje kampanje su predstavljene kroz video materijal:

 

Dječja kampanja OŠ “Hasan Turčalo Brzi” Ilovača

https://www.youtube.com/watch?v=QJa0hYBOM_Y

 

Dječja kampanja OŠ “Prača” u Prači

https://www.youtube.com/watch?v=bbEQaByWSYo

 

Dječja kampanja OŠ “Ustikolina” u Ustikolini

https://www.youtube.com/watch?v=ZfpT7USAIRU

 

Učeničke kampanje za bolje školsko okruženje i dobrobit zajednice  u Bosansko-podrinjskom kantonu provode se kroz projekat „Poboljšanje pristupa i kvalitete inkluzivnog obrazovanja “ uz podršku Ministarstva obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona.  Projekat se, osim u Bosansko-podrinjskom kantonu, provodi i u tri odabrane osnovne škole u Unsko-sanskom kantonu, kao i u tri odabrane škole u Beogradu, u Srbiji.