PREMIJER NOVALIĆ S DELEGACIJOM BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s delegacijom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji koju je predvodila predsjednica Misala Pramenković.

Pramenković je informisala premijera Novalića o novom rukovodstvu Vijeća koje je izabrano na nedavno održanim izborima, te pohvalila dosadašnju dobru saradnju koju je BNV-a imao sa institucijama u našoj zemlji. Istakla je opredjeljenje za njen nastavak, kao i važnost uspostavljanja dobre komunikacije i odnosa sa institucijama u BiH.

Premijer Novalić zahvalio se na posjeti i istakao značaj ove saradnje, te neophodnost da ona bude unaprijeđena putem provođenja zajedničkih programa i projekata u budućnosti.

– Drago mi je da jedinstveno zastupate interese bošnjačke zajednice u Srbiji, te da je obrazovanje jedan od prioriteta djelovanja Vijeća – rekao je premijer Novalić.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu pružena podrška da se uspješno realizira značajan projekt BNV-a kojim su obezbijeđene lektire za učenike osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Tom prilikom, sagovornici su iskazali spremnost za nastavak ovakvih projekata.

Tokom sastanka istaknut je značaj i uloga BNV-a koji u skladu sa pravnim sistemom Srbije institucionalno zastupa i predstavlja Bošnjake u ovoj zemlji.

Rukovodstvo Vijeća uputilo je poziv premijeru Novaliću da kao prijatelj Sandžaka prisustvuje predstojećem Danu bošnjačke nacionalne zastave, a koji se obilježavanja od 1991. godine kada je u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Inače, delegacija Vijeća je tokom dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini posjetila institucije i zvaničnike u našoj zemlji.

 

 

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU