Prezentacija u Goraždu: Proces eksproprijacije na budućoj trasi brze ceste prema tunelu Hranjen, provesti što prije

– Predstavnici javnog preduzeća Autoceste FBiH video prezentacijom danas su u Gradskoj upravi u Goraždu predstavili kompletnu trasu pristupnog puta, odnosno buduće brze ceste iz pravca Goražda do ulaza u tunel Hranjen.

 Prezentaciji su prisustvovali vlasnici parcela na tom lokalitetu  koji su imali pitanja uglavnom vezana za cijenu zemljišta na koju će se primjeniti eksproprijacija.

Iz JP Autocesta FBiH naglasili su da je proces ekproprijacije zemljišta na ovoj trasi potrebno provesti  što prije,  kako bi se stvorile pretpostavke za početak gradnje brze ceste.

„ Najvažnije koliko sam mogao primjetiti su cijene nekretnina na ovom području. Objasnili smo ljudima na koji način se formiraju cijene, kako do njih dolazi te da će oni biti obeštećeni za svako stablo voća ili bilo šta što se na parceli nalazi. Ono što je najbitnije, smatram da smo razbili sve dezinformacije i špekulacije koje su do sada kružile među stanovništvom oko tih cijena“ – kazao je šef službe za imovinsko – pravne poslove JP Autoceste FBiH Azem Zilić.

Naglasio je da je riječ o izuzetno važnom procesu u projektu brze ceste Goražde – Sarajevo

„ Ispred nas je veliki projekat zahvaljujući direktoru Elmedinu Voloderu koji je sve ovo pokrenuo i pred nama je dug i mukotrpan proces koji mislim da ćemo dovesti do kraja. Pred nama je eksproprijacija 540 parcela da bi se Grad Goražde što prije povezao sa ostatkom FBiH“ – napomenuo je Zilić.

Postupak izdavanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za pristupne puteve već su završeni i kada se okonča proces eksproprijacije dolazi se na korak do početka gradnje – rečeno je danas.

„  Vlasnici parcela neće biti oštećeni  i vrlo je važno da svi u Gradu Goraždu shvate značaj ovog projekta za koje je Vlada FBiH jučer programom odobrila dodatnih 46 miliona maraka. Građanima je prezentovano kuda trasa prolazi, kako je utvrđena otkupna cijena zemljišta, na koji način je sve to regulisano i na sva pitanja su mogli dobiti odgovore. Naravno, ukoliko postoji i nezadovoljstvo, pojedinačno građani mogu izjaviti prigovore. Cijena zemljišta je definisana  12 KM po kvadratu, što se tiče objekata, stabala, voćnjaka i slično to vještaci procjenjuju, nakon toga ima jasno definisan cijeli proces“ – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović .

Istakao je kako  vjeruje da će se proces ekproprijacije zemljišta obaviti u predviđenim rokovima kako bi se što prije počelo sa gradnjom brze ceste prema tunelu Hranjen.