Obezbijeđena finansijska sredstva za prijevoz učenika povratnika u Republiku Srpsku

Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde obezbijedilo je finansijska sredstva za finansiranje troškova prijevoza povratničke populacije u Republici Srpskoj.

Ugovor sa Udruženjem „Moj zavičaj Kanlići“, u čijoj organizacji će se provoditi ove aktivnosti, potpisao je danas ministar Senad Čeljo, a finansijska sredstva za realizaciju ugovora odobrena su u iznosu od 8.000 KM.

Prema riječima ministra, prvenstveno se radi o povratnicima u Republici Srpskoj koji imaju djecu osnovnog školskog uzrasta, koja pohađaju svoje osnovno obrazovanje u Federaciji BiH. Evidentno je da su susreću s problematikom kada su u pitanju nastavni planovi u školama gdje im je mjesto stanovanja s obzirom da nije osigurano učenje bosanskog jezika, iako međunarodna zajednica zagovara integrisanje djece polaznika osnovne škole u sistem obrazovanja tamo gdje žive i po tom principu protive se da Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport finansira prijevoz đaka u drugi entitet, odnosno iz Republike Srpske u Federaciju BiH.

„S obzirom da su povratnici u nadležnosti ovog ministarstva, nastojalo se riješiti ovaj problem. Iznašli smo način da finansiramo prijevoz učenika u drugom polugodištu školske 2022/2023.godine , koji pohađaju osnovnu školu u Federaciji BiH. Naime, uz svo uvažavanje međunarodne zajednice i njihovih ideja koje propagiraju, neophodno je uraditi više kako bi se spriječila diskriminacija naše djece u entitetu Republike Srpske i ja bih bio najsretniji da ta djeca pohađaju školu u mjestu gdje žive, a sve dok se to ne desi, ja kao ministar ne mogu dozvoliti da roditelji iz svojih sredstava moraju plaćati prijevoz za djecu“-naglasio je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo.

 

www.bpkg.gov.ba