Kamenica: Poništenjem nezakonite odluke UO Rukometnog saveza BiH, situacija dodatno usložnjena

Pet kola prije kraja prvenstva u rukometnoj Premijer ligi BiH za muškarce,  još uvijek nije poznato koliko će klubova napustiti društvo najboljih – tvrdi trener Muškog rukometnog kluba (MRK) Goražde Kasim Kamenica.

 

Pojašnjava da informacije bukvalno prestižu jedna drugu te da su se u nekoliko dana pojavile   najprije one da ligu napuštaju tri, a onda  pet klubova I dodaje da su I u ovom klubu zbunjeni odlukama Rukometnog saveza BiH

 

Nadzorni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na  sjednici održanoj 7.aprila  donio je odluku o stavljanju van snage oduke Upravnog odbora od 3. avgusta prošle godine o ispadanju pet klubova iz muške Premijer lige BiH u sezoni 2022/23.

 

“ Ja nisam pravnik, ali sam u ovom slučaju dosta dobro savladao pravo. Cijelu godinu se, sa klubovima sa kojima sarađujemo,  borim po ovom pitanju, jer je odluka da ispada pet klubova donesena po nekoliko osnova na nezakonit način. Konačno se Rukometni savez RS-a digao u zaštitu svojih klubova, Hercegovine I Borca, mi nemamo ni od koga pomoć, borimo se sami, a ti ljudi koji bi trebali predstavljati bazu, bi trebali drugačije da se ponašaju. Rukometni savez RS-a se obratio nadzornom odboru koji je legalan I koji može poništiti nezakonite odluke” – pojašnjava Kamenica.

 

Dodaje da je dio nadzornog odbora, odnosno bošnjački I hrvatski članovi, potpisao jedno saopćenje koje dodatno komplicira cijelu situaciju

 

“ To zbunjuje javnost, sramno jedno saopćenje bez potpisa srpskih članova, što je u jednom kolektivnom tijelu po meni neprimjereno, u kojem su saopćili na nadzorni odbor nema kompetencije da donosi odluke. On je samo poništio njihovu nezakonitu odluku ali nije donio nikakvu novu odluku I po meni sada u toj pravnoj zavrzlami, sigurno je da o tome odluku treba donijeti I sud I Skupština Rukometnog saveza BiH” – naglasio je Kamenica.

U međuvremenu rukometaši Goražda se pripremaju za sutrašnji susret u Visokom protiv ekipe Bosne.

 

Po riječima Kamenice, računica je vrlo jasna I goraždanskom timu je potrebna  pobjeda u Visokom a potom i protiv Leotara iz Trebinja na domaćem terenu.

 

“ Pet uzastopnih poraza i pretposljednja pozicija Bosne ne smiju zavarati jer se radi o dosta kvalitetnoj ekipi. Oni  imaju više nego duplo veći budžet od nas I dobru ekipu, a mi im bježimo 12 bodova što znači da nešto u sopstvenim redovima nisu napravili kako treba. Međutim Bosna zna biti nezgodan domaćin ali mi jednostavno nemamo izbora. Nas samo pobjeda vodi u mirnije vode I ja se nadam da će igrači to shvatiti na pravi način  I da ćemo slabu partiju protiv Slobode, na taj način rehabilitovati” – ističe trener MRK Goražde. .