Masnoće su važne za zdravlje, a ovo su znakovi da ih ne unosite dovoljno

FOTO:ilustracija

Masnoće su obično prve na listi za izbacivanje iz prehrane kada želite smršati, međutim, prema tvrdnjama nutricionista, to je potpuno neopravdano.

Kako nije pametno izbaciti sve ugljikohidrate, tako nije dobro ni biti isključiv kada su u pitanju masti.

Naše tijelo treba masnoće kao gorivo, ali i za razne biološke procese, no treba imati na umu da govorimo o zdravim masnoćama, znači mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, a nalaze se u: biljnim uljima, orašastim plodovima, avokadu, masnoj ribi, lanenim sjemenkama, chia sjemenkama…

Manje zdrave su zasićene masne kiseline koje se nalaze u mesu, jajima i mliječnim proizvodima.

Masne kiseline bez kojih definitivno možemo su transzasićene, a nalaze se u obrađenoj hrani, prženoj hrani, margarinu…

Pitate se – čemu služe masnoće?

Pomažu apsorpciji vitamina

Vitamini A, D, E i K tope se u masnoći, što znači da ih naše tijelo može apsorbirati samo kad ih uzimate s masnoćama. Nedovoljno masnoća može dovesti do nedostatka ovih vitamina u organizmu.

Potiču rast ćelija i hormona

Masnoće tvore strukturu vanjske membrane svake ćelije u našem tijelu. Za proizvodnju nekih specifičnih hormona potrebne su masnoće, a među njima su i spolni hormoni.

Održavaju zdravlje mozga i očiju

Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju zdravlja mozga, središnjeg živčanog sistema te retine. Naše tijelo ne proizvodi te masnoće – možemo ih samo unijeti prehranom.

Zarastanje rana

Esencijalne masne kiseline ključne su za zarastanje rana i grušanje krvi.

Izvor energije

Svaki gram masnoća daje oko devet kalorija energije dok gram ugljikohidrata ili proteina daje samo četiri9 kalorije.

Posljedice nedostatka masnoća

Dođe li do manjka već spomenutih vitamina (A, D, E i K) zbog manjka masti, mogli biste primijetiti noćno sljepilo, neplodnost, otečene desni, povećanu pojavu modrica, suhu kosu, ispadanje zuba, depresiju, bol u mišićima.

Prema istraživanjima, masnoće su ključne za održavanje zdrave barijere kože i zadržavanje vlage, pa bez tih masnoća može se pojaviti dermatitis.

Bez masti tijelo je podložnije bolestima te hroničnom umoru.

Koliko je dovoljno masti muškarcu i ženi?

Ljekari kažu kako udio tjelesne masti kod muškaraca ne smije biti manji od tri posto kako mu zdravlje ne bi bilo ugroženo. Što se tiče žena, potrebno im je više – od 13-17 posto tjelesne masti za redovne menstrualne cikluse.

Ukoliko je taj postotak prenizak može doći do gubitka menstruacije, pa čak i do neplodnosti.

Previše masnoća u krvi utječe pak na uvećane vrijednosti ukupnih lipida, triglicerida i holesterola te su jedan od glavnih faktora za razvoj hroničnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

 

Faktor